Termékek

Szabadszavas
kereső

2015. 03. 13.

Konyhai hulladékból zöldségeskert

Íme 5 zöldség, amelynek megmaradt darabjait még véletlenül se dobd ki a szemetesbe, hiszen ezekből a konyhai hulladéknak tekintett anyagokból a növény remekül képes regenerálni önmagát.

Hagyma

Hagyma szaporítása

Használd a hagyma alsó részén lévő gyökereket!

Száríts ki egy körülbelül 2 centiméteres darabot egy jól szellőző helyen, ez a folyamat körülbelül két órát vesz igénybe. Végy egy normál fazék méretű tárolót, vagy cserepet, amit 2/3-áig tölts meg virágfölddel és kissé egyengesd el a tetejét. Hozz létre egy sekély lyukat a közepén, akkorát, mint az a darab, amit eltávolítottál a hagymáról, és tedd bele a hagymát úgy, hogy a gyökerei lefelé álljanak, majd fedd le 2-3 cm vastagon virágfölddel. Ha kültéren csinálod, akkor természetesen nem lesz szükséged cserépre, mivel a kinti talaj is tökéletes a növénytermesztésre. Ügyelj arra, hogy a talaj kellőképpen nedves legyen, de ne legyen túl mocsaras sem, és meglátod, hamarosan ki fog bújni a hagyma! Ha már 2-3 levél kifejlődik, akkor ásd ki az egész növényt, és távolítsd el a régi hagyma szöveteit, majd szedd szét a kis hagymákat, hogy az új hajtások külön gyökerezzenek. Ügyelj arra, hogy a levelek fejlődése visszatarthatja a hagymát a növekedésben, de ezen kellő fényellátással és világítással sokat tudsz segíteni.

Póréhagyma

A póréhagyma szoros kapcsolatban áll a hagymával, és termesztése ugyanolyan lehetőségeket kínál. Azonban ebben az esetben nagyobb 8-10 cm „hulladékot” kell eltávolítani, azaz a hagyma fehér részét. Ha a póréhagyma használni kívánt része még nem eresztett gyökeret, amikor talajba ültetnéd, akkor előtte hagyd vízben, egy ideig és a gyökerek növekedésnek indulnak. Az ültetést követően rövid időn belül változásokat figyelhetsz meg a tönk részénél, elkezd növekedni és néhány héttel később elkezdődhet a póréhagyma betakarítása.

Római saláta

Végy egy fej római salátát és vágd le a leveleit körülbelül a szár felső részétől 3 cm-re. Tölts egy kis edénybe 1-2 cm magasságig vizet, és tedd bele a megmaradt részt úgy, hogy a szabad fele felfelé álljon. Tedd az ablakpárkányra, vagy egy olyan egyéb helyre, ahol elegendő fényt kaphat. 1-2 hét múlva a gyökerek és a levelek kihajtanak . Ebben a szakaszban távolítsd el a régi külső leveleket és ültesd át a salátát földbe.

Bordáskel

Ez a növény kevésbé ismert, de akik szeretik, azoknak érdemes kipróbálni a termesztését. A folyamat nagyon hasonlít a fejes saláta termeléséhez. Ebben az esetben is le kell vágni az alsó 2 cm-es részt, amit egy kis edényben lévő 1-2 cm magasságú vízben helyezzünk el. A bordáskeled gyorsan fog nőni, már egy hét után láthatod a kifejlett leveleket és a gyökérrészt. Ezután a szokásos módon ültesd el a földbe.

Zeller

Zeller regenerálódása

A zellertermesztés első szakaszában szintén le kell vágni az alsó részét (4 cm), hogy a gyökérnövekedést ösztönözzük. Majd a levágott részt 2 cm magasságú vízbe kell helyezned. A változás gyorsan megfigyelhető lesz, hamarosan látni fogod az új leveleket és a gyökereket. Függetlenül a zeller növekedésétől várj legalább egy hónapot, mire kiülteted földbe ,és tartsd szem előtt, hogy a vízszint állandó legyen.

Ha a zöldségekkel érintkezel, mindig használj tiszta kést, emlékezz, hogy az első fázis mindig a vízben kezdődik és jegyezd is fel a kezdődátumot, hogy később pontosan nyomon tudd követni a növény fejlődési ütemét.

Photo credit: Foter / CC BY-SA

Forrás: Grow the Planet