Termékek

Szabadszavas
kereső

2015. 01. 28.

Készülődés a februárra, avagy milyen kerti munkákat tartogat a következő hónap

Itt a pihenő ideje, a tél folyamán általában nem fordítunk sok figyelmet a kertészkedéssel kapcsolatos teendőkre. Szerencsésebb, ha ebben az időszakban a kezünk helyett inkább az agyunkat mozgatjuk meg, és eltervezzük azokat a kerti munkafolyamatokat, amik ránk várnak az idei évben.

Vegyük sorra az elmúlt éveket! Gondolkozzunk el azon, hogy mely növények termesztése bizonyult sikeresnek, és melyek azok a fajták, amikkel nem értük el a kívánt eredményeket! Ez utóbbi esetben vajon mire nem figyeltünk eléggé, hogyan tudnánk javítani módszereinket?

Téli kert

Leggyakrabban a fényviszonyok és a megfelelő táptalaj kiválasztása okoz problémát, de eddigi tapasztalatainkból sokat tanulhatunk. Egy veteményeskert gondozása meglehetősen komplex feladat, számos környezeti tényezőt, a növények igényeit, illetve saját szabadidőnket és tapasztalatainkat kell összehangolnunk.

Tervezéskor mindig lebegjen a szemünk előtt a vetésforgó módszer, azaz nem tanácsos egymás után többször ugyanarra a helyre ugyanazt a terményt vetni (sőt, ugyanahhoz a családhoz tartozó növényeket is mellőzzük), mivel ez a stratégia a föld tápanyagtartalmának felborulásához vezet, mely nem megfelelő életfeltételeket eredményez.

Gondoljuk át alaposan milyen erőforrásokra lesz szükségünk, úgy mint szabadidő, víz az öntözéshez, stb. Ha túl sok növényfajtát szeretnénk egyszerre termeszteni, írjunk össze egy rövid listát a teendőkről, valamint soroljuk fel a kiválasztott fajták víz-, fény- és egyéb igényeit. Különösen kezdő kertészeknek ajánljuk, hogy alaposabban is tervezze meg teendőit, mielőtt nekivág a nagy feladatnak, továbbá kísérletezésképp először csak kevés növényfajta termesztésével érdemes kezdeni.


Ha elkészültél a tervezéssel, és végre munkához látnál, íme pár tipp, hogy hónap végén mibe érdemes belevágnod:

Teendők a kerti munkákról

- a közeli barkács- vagy kertészeti szaküzletben a hiányzó kellékek beszerzése
- a két évnél régebbi növénytermesztéshez használt fénycsövek, izzók lecserélése
- az ágyások előkészítése
- mesterséges fényforrások alkalmazásával elkezdődhet a vöröshagyma, a póréhagyma és a zeller nevelése
- továbbá jó választás lehet a pillangóvirág, a sarkantyúka, a szagos bükköny, a kasvirág, a metélőhagyma, a koriander és a kapor is
- a vetőmagos tasakokat rendszerezése a vetés ideje szerint
- ha enyhe a tél, február végén elkezdődhet cserjék, rózsabokrok átültetése
- savas talaj fahamuval történő lúgosítása
- szobanövények portalanítása, a levelek letisztogatása
- és természetesen a vetőmagok beszerzése!

Photo credit: Foter / CC BY-SA

Forrás: Grow the Planet


Februári vetéssel a Le insolite termékcsalád két vetőmagját ajánljuk:

Saláta vetőmag februárra

Petrezselyem vetőmag februárra