Termékek

Szabadszavas
kereső

2016. 06. 28.

​Kertészkedés gyerekekkel 2.rész – Tippek

Megérkezett előző blogunk folytatása ahol arról volt szó, hogy mit érdemes a gyerekek segítségével ültetni, ami számukra is érdekes lehet és lefoglalhatja őket. Erről itt olvashatsz: Kertészkedés gyerekekkel 1.rész - Mit ültess? Most pedig a folytatásban, íme pár hasznos tanács amire érdemes odafigyelni, ha gyerekekkel kertészkedünk.

Adj nekik saját terültet! Akár virágágyást, cserepet, tartót, vagy a kertben egy kis földrészt használsz, legyen a gyereknek is saját kis külön elkerített területe, amin ültethet. A cserepeiket tedd középre, fontos a jó minőségű talaj és a sok napfény.


Hasznosítsd újra a homokozót! Ha gyermekeid kinőttek már a homokozásból, alakítsd át a homokozót virágágyássá. Így ismerős környezetben, nagyobb felelősségérzettel tudnak belevágni a kertészprojectbe. Természetesen a termékeny virágágyáshoz megfelelő napfénymennyiség szükséges és a talajban nem szabad, hogy legyenek fa gyökerek. Ha szükséges helyezd át a megfelelő helyre az újrahasznosított homokozót.

Adj nekik komoly eszközöket! Az olcsó műanyag eszközök rosszabbak annál, mintha nem is lennének eszközök, könnyen eltörhetnek és frusztrálják a használóját. Nehéz jó eszközöket találni, különösen munkakesztyűt, hiszen azokat nem igazán gyártanak apró kezecskékre. Néhány kerti eszköznek, mint például egy kisebb ásó vagy kapa, kisebbre fűrészelheted a fogantyúját. Engedd meg, hogy használják az eszközeidet, ha szükséges, így elismered kerti munkájuk fontosságát.

Foglalkoztasd őket az egész procedúra alatt, a magoktól egészen a konyháig! A gyerekek jobban tanulnak, ha megértik tevékenységük összefüggését. Megtanulhatják, hogy a kertészkedés jó móka lehet, de sokkal több egy egyszerű játéknál; hozzájárulnak a családi jóléthez. Amellett, hogy a gyerekek ültetik és nevelik a kerti ágyásaikat, nyugodtan hagyd, hogy egyedül szüreteljék le a megérett terméseket, majd maguk módján tálalják az asztalon.

Kezdd a magokkal! A gyerekek sokkal jobban látják az egész fejlődési folyamatot, ha az a magokkal kezdődik. A csírázó magokkal és a fiatal palántákkal való törődés, értékes kertészkedési tapasztalatszerzés. Az elültetett magokat amíg ki nem csírázik célszerű bent tartani meleg helységben. Amint kicsíráznak átültetheted őket nagyobb cserépbe.

Csalj egy kicsit! A gyermek korától függően, segítened kell őket némi háttérmunkálattal. Nem minden kerti munka kellemes, és a gyerek nem állhat készen mindig minden feladatra. Este neked kell kimenned és leszedned pár meztelencsigát a salátáról, vagy neked kell kiszaladnod és beindítanod, kezelned a locsolót. Az a legfőbb dolog, hogy van egy saját kis területük, nem kell tudniuk, hogy néha besegítesz egy kicsit a háttérben.

Készítsetek madárijesztőt! A legjobb időtöltés, hogy lekösd a figyelmüket. Ha a elkalandoznak, vagy unalmassá válik a kertészkedés, készítsetek saját madárijesztőt! Ez is hozzátartozik a kertészkedéshez, és újabb érdeklődést vált ki a kerti színhely iránt. Emlékezteti a gyerekeket a kerti termények fontosságára.


Büszkélkedj a munkájukkal! Ha kerti körbevezetést tartasz ismerősöknek, barátoknak, mindig emeld ki a gyerekek munkáit. Készíts képeket a kis kertjükről és küldd el a nagyszülőknek. A munkájuk iránti figyelem a legjobb motiváció a gyerekeknek arra, hogy érdekeltek maradjanak az adott projectben.

Jó szórakozást és vidám kertészkedést kívánunk!

Forrás: eartheasy