Termékek

Szabadszavas
kereső

2016. 06. 22.

Kertészkedés gyerekekkel 1.rész – Mit ültess?

A gyerekek igazi kertészek. Kíváncsiak, szeretnek tanulni az által, amit csinálnak és imádnak a koszban/mocsokban játszani. Kertészkedés közben megtapasztalhatják azt az elégedettséget, amit a növények folytonos törődése eredményez, miközben első kézből figyelhetik meg az élet ciklusát. A kertészkedéssel a gyerekek megtanulnak egy fontos élet készséget, amit az iskolai tanterv keretein belül nem igazán tapasztalhatnak meg. Környezeti tudatosságot tanulhatnak az által, hogy felfedezik a természet működését.

Íme a 10 legnépszerűbb növény, amit a gyerekek előszeretettel szeretnek ültetni. Könnyen ültethetőek, viszonylag rövid idő alatt megnőnek és jó móka leszüretelni.

Napraforgó

Egy gyerek kertjéből sem hiányozhat! Elég, ha csak egyet vagy kettőt ültetsz, hiszen nagy a helyigényük. A napraforgó 1 hét alatt már kicsírázik, 2 hét után kb. 5 cm-re is megnőhet, a 8. hétben pedig már rügyezni kezd. Fontos, hogy olyat ültess, ami az ehető fajta. A késő nyári napsütésben kiszáradnak és a magok , amik proteinben és vasban gazdagok, megpörkölve tökéletes nassolni valók. Következő nyárra ültetni egy keveset akár félre is tehetsz.

Saláta

Szapora, megbízható termés, ami gyors fejlődést mutat és kiváló arra, hogy megszerettesd gyermekeddel a salátákat. A saláta szereti a félárnyékot és tartsd nedvesen a talajt különösen az első két hétben. A magok 7-10 nap alatt csíráznak. Termő időszak 40-50 nap. Ültethetsz fejes salátát (20 cm-enként) vagy leveles salátát (10 cm-enként), a leveles fajták hamarabb megérnek 30-35 nap alatt.

Retek

Gyors eredmény a fiatal kis kertészeknek. 3-10 nap alatt csírázik ki, 20-30 nap alatt meg is nő. Viszonlyag közel (10-15 cm) ültethetők egymáshoz. Ha hidegebb idószakban ülteted édes lesz a retek, ha melegebb időszakban, akkor csípősebb lesz.

Cukorborsó

Egy gyors-növekvő korai termés, amit a gyerekek imádnak lecsipegetni és megenni a tőkéről. 10 nap alatt kicsírázik és kb. 60 nap alatt érik meg. A hidegebb, árnyékosabb helyet kedvelik és egymáshoz sűrűn kell elvetni. A borsó nagyon népszerű, hiszen a termése ehető és mivel törpe növény, így felfuttatás nélkül is tud növekedni.

Cseresznyeparadicsom

Muszáj beszerezned! A legmókásabb termés a gyerekeknek, az eper mellet. Teljes napsütésben ültesd és inkább csírával kezdj, mint magokkal. A földbe szúrj mellé karót és a paradicsomcsírát lazán kötözd hozzá. Adj hozzá komposztot. A följét locsold, a levelei maradjanak szárazok. Termő időszak 50-75 nap. Cseresznyeparadicsomot akár cserépben vagy valamilyen tartóban is ültethetsz.

Sarkantyúka

Ezt a virágot könnyű termeszteni és gyorsan hoz eredményt, ami bátorítja a kis kertészeket. Kb. 50 nap mire virágzik sárga, piros és narancssárga színekben. A napos, száraz helyet kedvelik, silány talajban is jól teljesít. A sarkantyúka kártevő ellenálló, valamint ehető virág, remek színt vihet egy friss kerti salátába.

Bab

Gyors, könnyű, magas hozamú és mivel nem nő nagyon magasra, a gyerekeknek könnyű szüretelni. 4-8 nap alatt csírázik és 40-65 nap alatt nő meg. A legjobb ha egy kisebb területen ültetsz, aztán egy másikon pár hét múlva. Ezzel meghosszabbodik a szüretelési időszak. Amikor magot választasz, válaszd az alacsonyabb fajtát, amit a gyereknek könnyebb lesz majd szüretelni. 10 centiméterenként ültesd a magokat. A közvetlen napfényt szereti és az öntözést, de a leveleket próbáld szárazon hagyni. Nem kell őket felfuttatni vagy támasztékhoz rögzíteni.

Répa

Közvetlenül a talajba kell a magokat ültetni, a hidegebb hőmérsékletet kedveli. Lassabban csírázik, türelmesnek kell lenni hozzá. 60 nap után nőnek meg. A talajban ne legyenek kövek, hogy könnyebben tudjon lefele növekedni. Jól öntözd! Választhatsz kisebb fajtát kifejezetten gyerekek számára, gyorsabban nőnek és mókásabb megenni.

Burgonya

Amivel nem hibázhatsz. Bármilyen fajtát ültethetsz. A vetőgumókat úgy fektessük le a talajba, hogy a csírák lefelé nézzenek, majd kb. 10 cm mély árokba ültessük őket. Ahogy növekszik halmozz fel körülötte a talajt és szüreteld le amint összeesik a növény.

„Halloween” tök

Ez a növény sem hiányozhat a gyerekek kertjéből, ha van neki elég hely! Egy kisebb dombba ültesd a magokat, vájj 3 lyukat a dombon és ültess 1-1 magot a lyukakba. Kb. 1 hét alatt kezdenek a magok csírázni, tőkék formálódnak és kikúsznak a talajon. Egyszerre 3 tök lehet egy tőkén, csipkedd le az újonnan növekvőket. 80-120 nap alatt érik meg. Ha megkopogtatod és,kívül kemény, belül tompán kong, akkor lehet szüretelni. A gyerekek is levághatják a tőkéről, de csak felnőtt segítségével! A magokat ki lehet szárítani és megenni, vagy el lehet tenni jövőre ültetni. A tök belseje, vagyis a húsa felhasználható süteményekhez, a külsejét pedig ki lehet faragni lámpásnak.

Ha tetszett a blog, ide kattintva olvashatod a 2. részt: Kertészkedés gyerekekkel 2.rész - Tippek

Jó szórakozást és vidám kertészkedést kívánunk!

Forrás: eartheasy