Termékek

Szabadszavas
kereső

2016. 04. 20.

Hogyan termesszünk kaprot?

A kapor egy ízletes fűszernövény, rengeteg étel népszerű hozzávalója, amit besavanyításra is használnak például csemegeuborkánál. A magjai és a levelei is felhasználhatók. A leveleket gyakran kaporgyomként is említik. Még az esernyőre emlékeztető virágcsokrai is felhasználhatók kapros íze miatt. A kapor gyakorlatilag egyévi növény, de mivel saját magát veti, észre vehető, hogy minden tavasszal visszatér, amint új növények csíráznak. A kaprot rendkívül egyszerű termeszteni, talán ezért nagy kedvenc a fűszerkertészek között.

Kezdd a magokkal

Ne ültesd közvetlen édeskömény és koriander közelébe. Könnyen kereszteződhetnek egymással, amitől olyan hibrid kapormagjaid lesznek, aminek nem a megfelelő az íze. És tönkreteszi az édesköményeidet illetve a koriandereidet. Általában a kapor 70-90 cm magasra nő meg, ami könnyen beárnyékolhatja más növényeidet, ám levelei finoman szeldeltek, így nem vet olyan sok árnyékot. Mivel a kapor egy zsenge, ízletes növény ne ültessük szeles helyre, egész napos napsütésre van szükségük. Az utolsó fagy után vesd el a magokat a kertben és fedd be kevés földdel. Nem igényel sok helyet, hiszen pehelykönnyű növény és szorosan egymás mellett is tud növekedni. Akkor is, ha nagyon magasra nő, próbáld a fő konyhakerted vagy fűszernövénykerted közelében elültetni. A növények vonzzák a fátyolkát, a fátyolka lárva pedig jó a levéltetvek ellen.

Termesztési útmutató

A kapor nem igényel sok törődést. Nagyon hosszúak a gyökerei, így amint megalapszik, nem kell sokat öntözni sem. Elég szárazabb időszakban meglocsolni. Fényevő növény, így a trágyázással sem kell foglalkoznod. Valójában a tápanyagban gazdag talaj a kevésbé ízletes kaporhoz vezethet. Hogy megakadályozd, hogy túl magasra nőjön, a legfelső rügyeket folyamatosan csipkedd le. Így bokrosabb lesz a növény, több aratásra kész levelet eredményez. Ha csoportokban termeszted a kaprot, a magas növények segítik egymást, hogy egyenesek maradjanak. Azok, amik szétszórtan vagy egyedül nőnek, szükségük lehet némi támaszra, hogy ne hajoljanak el növekedés közben. Egy magas karó, vagy lugas segíthet a vékony szárú kapornak egyenesen maradni. A kapor nem teljesít jól, különösen az első hónapban. Mindig gyomláld ki a területet. A kaprod életben maradhat, de a levelek zamatos olajtermelését csökkenteni fogják, ha a vízért versenyeznie kell más gyomokkal.

Tartó, cserép

A kapornak igen hosszúak a gyökerei, de egy elég mély tartóban is kiválóan lehet termeszteni. A legjobb ha törpe változatot termesztünk, mint például a páfrányból. 30 cm széles és legalább ugyanilyen mély tartót válassz, a központi szárat mindig csípd le, hogy bokrosabb maradjon a növény. A kertben termesztett kaprot nem kell nagyon öntözni, viszont ha cserépbe, vagy tartóba ülteted, akkor már több odafigyelést igényel. Egy héten egyszer mindig locsold meg és a termesztés elején fénnyel táplálkozó trágyát adj neki. Ha cserépben egymagába termeszted a kaprot, ügylej arra, hogy legyen neki valamilyen támaszték, hiszen a törpe változat is megnőhet 60 cm magasra is.

Állatok és betegségek

Nem igazán jellemző a kaporra a betegség. Az alternaria penész egy gombaféle, ami gyakran megtámadhatja a növényeidet, mikor a magok formálódni kezdenek. A levelek besárgulnak és le is eshetnek. Amint észreveszed a problémát, egy gombaölő segíthet, de az érintett növényeket ki kell húznod, hogy megakadályozd, hogy elterjedjen az egész kaporállományon.

Betakarítás és tárolás

Néhány hét után lehet elkezdeni levágni a kaporleveleket, de a magok betakarítására várnod kell, amíg a kapor virágozni kezd. Gyűjtsd a magokat, amíg el nem szárad a virág és már nem ad magokat. Ne várj sokat, mert a magok hamar szétszóródnak. Könnyen megeshet, hogy a magok egy éjszaka alatt eltűnnek. Ilyenkor nem kell elkeseredni, így nem veszted el a betakarítást, hanem következő évszakban több termésed lesz majd. Amint a kapor virágzik és magot hullat, már nem fog több levél nőni. Egy kiterjesztett időszakban, amikor betakarítod a kaporleveleket, az új virágokat nyugodtan lecsípheted, hogy további leveleket növesszenek. Amikor a virágzás után már nem növeszt újabb leveleket, télig csökkenni fog a kaportermény. A kapor valamelyest fagytűrő, az első gyenge fagyokat általában túléli. A friss kaprot hűtőben akár 3 hétig is el lehet raktározni, amíg fent tudja tartani az ízét. A magokat és a leveleket ki is lehet szárítani, így akár hónapokig is elraktározható egy légmentes tárolóban. A leveleket le is lehet fagyasztani, de így sokat veszt majd az ízéből.

Reméljük hasznos tanácsokat adtunk jó termesztést kívánunk!

Válasszon két fajta kaprunkból az alábbi nevekre klikkelve: Kapor (Aneto), Ánizskapor (Édeskömény) (Finnochio)

Forrás: Gardeningblog