Termékek

Szabadszavas
kereső

2016. 07. 06.

Júliusi kertész tippek

A nyár már bőven elkezdődött. Július az egyik legmelegebb hónap az évben és tökéletes arra, hogy kiülj a kertedbe és gyönyörködj. Tartsd frissen a növényeidet azzal, hogy az elhalt részeket eltávolítod. Így tovább élvezheted a növények virágzását. Ügyelj arra, hogy az újabb növények legyenek mindig jól meglocsolva és a gyomokat szedd ki!


Szobanövények

A legtöbb benti növénynek hasznára válik, ha kitesszük a kinti nyári levegőre. A télikertből költöztess ki amennyi növényt amennyit csak tudsz, így megvéded őket attól, hogy az üveg alatt megsüljenek és a kártevők száma is jelentősen csökkenni fog. A napos, meleg szobákat és a télikertet szellőztesd és árnyékold be, így megakadályozod a további károk kialakulását a megmaradt növényekben. Bőségesen locsold meg a szobanövényeket, és tápláld amennyiben szükséges (hetente/kéthetente). Ezeken a melegebb nyári napokon, kora reggel vagy késő este locsold a növényeket, így elkerülöd a levelek megperzselődését.


Az üvegházban

Melegebb napokon nedvesítsd be az üvegházat. Ügyelj arra, hogy amikor már elég nagyok és kezelhetőek, ültesd ki a palántákat, amiket korábban vetettél. Más fiatal növények, amiket már kiültettél, esetleg ültesd át nagyobb cserépbe.


Kártevők és betegségek

A legtöbb télikerti és üvegházi kártevő nyáron a legaktívabb. Ellenőrizd növényeidet, üvegházi molytetű, mezei kabóca, vörös pók atka, viszos pajzstetvek és pajzstetvek jeleit.Sárga ragadós kártya csapdák nagyon hasznosak és nem olyan drága eszközök arra, hogy csökkentsd a kártevők számát. Biztosítsd az üvegházi növényeknek a megfelelő feltételek, segíteni fog ellenállni a kártevők és betegségek támadásainak.Takarítsd el a lehullott leveleket, virágokat és komposztot – így megelőzhetőek a kertevő és betegség problémák.

10 tipp júliusra

  • 1. Ellenőrizd az iszalag hervadásának jeleit!
  • 2. Legyen gondod a növényeidre, míg nyaralni vagy!
  • 3. Az újabb növényeket locsold meg!
  • 4. A hervadt szirmokat távolítsd el a virágokról, hogy biztosítsd a folyamatos virágzást!
  • 5. Szüreteld le a cukkínit, mielőtt tök lesz belőle!
  • 6. Ügyelj az alma betegségeire!
  • 7. A kerti tóból tisztítsd ki az algát, gyomokat és a hulladékot!
  • 8. Rendelj katalógust a következő tavaszi virághagymákról!
  • 9. Adj a pázsitnak gyors működésű nyári tápanyagot, különösképpen ha tavasszal elmaradt!
  • 10. Szüreteld le a barackot, sárgabarackot és nektarint!

Forrás: Royal Horticultural Society