Termékek

Szabadszavas
kereső

2015. 03. 23.

Így neveld a paradicsomodat:

A paradicsom termesztése nem bonyolult dolog, de tudnod kell, hogy csak néhány növény jutalmaz meg bő terméssel, ami gondos odafigyeléssel lesz igazán zamatos. Többféle paradicsomfajta létezik, amivel próbálkozhatsz, a legapróbb cseresznye típusú paradicsomoktól, amelyek a legnépszerűbbek a gyermekek körében, egészen a zamatos óriás paradicsomokig. Minden színben előfordulnak, a klasszikus és legelterjedtebb fajtája a piros, de lehet zöld, narancssárga, sőt lila is, de olyan fajta is van, amelyik csíkos. Van, amelyik kicsi, de vannak fajták, amelyek bozót formában teremnek, és akadnak olyanok is, amelyeknél különböző eszközökkel kell támogatni a termelés hatékonyságát, ilyen például a karózás vagy az akasztott kosaras megoldás.


Paradicsom termesztése

Paradicsom palánta cserépben

Ha rossz minőségű a talaj, vagy nincs lehetőséged a kültéren elültetni, akkor cserépben is termesztheted. A legtöbb paradicsom palánta igazán nagy alapterületű földben érzi jól magát, ezért gondosan válaszd meg a cserepet, aminek legalább 12 cm átmérővel kell rendelkeznie. Több fajtája képes akár 6 méter magasra is megnőni a szezon végére.


Válaszd ki a fajtát:

A koktélparadicsom igazán népszerű, több száz fajtája létezik a piacon. Ha már tudod, hogy hogyan kell termeszteni, meg kell vizsgálnunk, hogy melyik fajtája lesz a legeredményesebb a kertedben, mivel a különböző típusok más és más igényekkel rendelkeznek. Ezért a kiválasztás legfontosabb része, hogy tájékozódj lakóhelyed kondícióról és arról, hogy a helyi termelők hogyan vélekednek egyes fajtákról. Egy másik szempont a kiválasztás során, hogy igyekezz olyan fajtát választani, amely ellenáll a paradicsom-betegségekkel szemben.


Hogyan gondozzuk a paradicsomot?

Egyik kulcsa, hogy győződj meg arról, hogy a palántáid jól öntözöttek és elegendő hellyel rendelkeznek. A szoros egybeültetés gyengíti a paradicsombokrokat és a betegségek az elgyengült növényeket hamarabb utolérik. Ezért fontos szem előtt tartanod, hogy elengedhetetlen, hogy a palántákat kellő mennyiségű vízzel lásd el, és elegendő térrel rendelkezzenek a szezon során.

A gyomok csökkentése és a talaj nedvesen tartása érdekében tegyél rá pár centi talajtakaró réteget. A mulcs is használható talajtakaróként, amely segít megállítani a talaj által terjesztett betegségeket.


Paradicsomot támadó hernyó

Paradicsom problémák:

Repedt paradicsom:

Amikor a paradicsom szétnyílik általában az a probléma, hogy a növény túl sok nedvességet és tápanyagot kapott. Vegyél vissza a víz és a műtrágya adagolásból is egy kicsit és keress repedésellenálló fajtát.

Száraz, sötét részek a paradicsomon:

Amikor száraz és sötét részek jelennek meg a gyümölcs végein, az egy olyan állapot, amelyet a túlzott meleg és a szárazság okozott, vagy az ingadozó nedvesség. Meleg időszakokban ügyelj arra, hogy az öntözés rendszeres és egyenletes legyen.

Barnásfekete foltok a leveleken:

A korai penész egy gyakori betegség, amely főként a régi leveleket támadja meg. Távolítsd el a leveleket, amelyek foltosak az elterjedés megakadályozása érdekében. A mulcs használata hatásos megelőző intézkedés lehet a probléma kiküszöbölésére. A gombaölő permetezőszer is sokat segíthet, de csak akkor, ha a fertőzöttség előtt kezeled le a növényt.

Halvány zöld foltok a leveleken:

Ez a burgonyavész! Távolítsd el a gombás betegséggel fertőzött leveleket . A burgonyavész sajnos nem gyógyítható, de megelőzési praktikák léteznek rá. Ilyen a talajtakaró alkalmazása, a betegség előtti permetezés és a levelek szárazon tartása.

Nagy zöld hernyók a leveleken:

A paradicsomkukacok hihetetlen gyorsasággal falják fel a paradicsomnövényeket. Az egyik legjobb lehetőség, ha összeszeded a kukacokat és összezúzod őket egy vödör szappanos vízben, vagy lefújod baktériumölő spray-vel, ami megöli őket.

Photo credit: Foter / CC BY-SA


Különleges paradicsom vetőmagjaink:

Fekete paradicsom vetőmag

Marzano paradicsom vetőmag

Sárga körteparadicsom vetőmagok