Termékek

Szabadszavas
kereső

2016. 01. 13.

Hogyan válasszunk megfelelő cserepet?

A cserépben történő zöldségtermesztés – különösen a nagyvárosokban – igen nagy népszerűségnek örvend, hiszen lehetőséget teremt a kertészkedésre olyan esetekben is, ha nem áll rendelkezésünkre elegendő tér, konyhakert, vagy udvar. Cserépben, dobozban, zsákban, vagy egyéb tárolóeszközben is friss, egészséges és minőségi zöldségeket termeszthetünk, akár az erkélyen, akár folyosón, vagy teraszon fogunk neki a kertészkedésnek. Természetesen az egyes zöldségfélék víz-, talaj- és fényigényét szem előtt kell tartanunk, de az első lépés a megfelelő tároló-alkalmatosság kiválasztása!

Az elsődleges szempont, hogy a növény fejlődési igényeivel összhangban válasszunk tárolót, de az anyag és a forma sem elhanyagolható tényező.


Különböző méretű és anyagú cserepek

A cserép anyaga

A virágcserepek legtöbbször műanyag, vagy terrakotta anyagból készülnek, a terrakotta előnye, hogy mutatósabb, mint a műanyag, de fontosabb érv is szól mellette: a terrakotta cserép jobban szellőzik a növény gyökérzete, jobban lélegzik, ezáltal egészségesebb növényt eredményezhet ez a választás. A hátránya, hogy könnyebben törik és nehezebb, mint a műanyag, ami az átültetések folyamán okozhat gondot.

A műanyag cserép költöztetése könnyebb a kisebb súlynak köszönhetően, ellenállóbb a környezeti hatásokkal szemben, de kevésbé szemet gyönyörködtető a kivitelezése. Ha a műanyag mellett döntünk, esztétikai szempontból szerencsés, ha az összes zöldségünknek hasonló színvilágú, egységes kivitelezésű műanyag cserepet választunk.


A cserép formája

A forma egyáltalán nem elhanyagolható tényező a megfelelő cserép kiválasztásakor. A legtöbb forgalomban lévő virágcserép kör formájú, de egyre több téglalap, vagy négyzet alapú is fellelhető. A négyszögletes alapú cserepek ben a növény gyökérzete jobban ki tud terjedni, így több tápanyaghoz jut a fejlődés során. A doboz, vagy láda is remek választás lehet ebben az esetben.


Négyszögletes cserép

A cserép mérete

A méret kiválasztása szintén előzetes mérlegelést igényel, ugyanis olyan cserepet kell választanunk, ami leginkább összhangban van a kiválasztott zöldség(ek) fejlődési igényeivel. Sok közepes, illetve kisebb méretű zöldség számára nincs szükség nagy tárolóra, ilyen a borsmustár, a cikória, a saláta, a retek, vagy a hagyma. Ezeknek a növényeknek általában 20 cm alapzatú és 20 – 25 cm mélységű cserép is elegendő. A paradicsom, a paprika, a cukkini, a padlizsán számára azonban mélyebb cserépre lesz szükségünk, olyanra, ami legalább 20 literes, az alapzata 30 - 40 cm, a mélysége pedig 40 cm.

Bizonyos zöldségfajták esetében a jutazsák is kiváló megoldás, erről bővebben az alábbi cikkünkben olvashatsz. >>


Photo credit: Foter / CC BY-SA

Forrás: Grow the Planet