Termékek

Szabadszavas
kereső

2015. 03. 18.

Hogyan termesszünk retket? De nem csak azt a kis vörös fajtát!

Mindannyian tudjuk, hogy néz ki a retek, milyen az íze, színe… Természetesen először mindenki a kis vörös fajtájára gondol (vajretek, vagy hónapos retek), amelyet főként salátákban fogyasztunk, vagy ételeket díszítünk vele, és kevesen ismerik sok más, kevésbé elterjedt és termesztett fajtáit.


Fajtákról röviden

Például egy különösen nagy retekfajta a Raphanus sativus var niger, amely mérete mellett íze és fűszeressége miatt is közkedvelt. Levélzete 30 centiméter magasra is képes megnőni, így az ehető rész - a gyökérzete - az 500 grammot is elérheti. A növények gyökereinek formája és színe is eltérő lehet, de ami közös bennük, az a fehér, tömör hús. A nyáron betakarított kúp alakú gyökerek meglehetősen nagyok és általában fehér színűek, míg az ősszel és téllel szedettek felszíne általában színes, ilyen például a China Rose retek, amelynek hengeres, hosszúkás gyökere és élénkvörös vagy fekete színe van.


China Rose retek

A retek termesztése

A retkek termesztése nagyon egyszerű, mivel jól alkalmazkodnak a különböző talajtípusokhoz (kivéve a szikes talajhoz), illetve a rossz minőségű, tápanyagot kevésbé tartalmazó talajhoz is. Az egyetlen dolog, amiről szükséges, hogy megbizonyosodj, az, hogy nincs pangó víz a növényeid alatt, amely sajnos nagyon gyakran előfordul iszapos vagy agyagos talajba ültetéskor, és különösen veszélyes a kései fajtákra, amelyek a hideg földben teremnek. Hasznos lehet erre a célra az emelt ágyás (20 cm) alkalmazása, amely nem engedi, hogy a víz megálljon a retek gyökerei körül.

A termesztési ciklus ideje általában 3-4 hónapig tart, a kései fajták esetében ez az időtartam növekszik még egy hónappal. A nyári retekfajtákat általában a tél végén kell vetni, amikor a talajt már nem veszélyezteti a fagyás veszélye, de azokon a területeken, ahol hűvösebb a tavasz, ott várj tovább, akár áprilisig is. Ezeket a fajtákat ősszel tudod betakarítani, a télen elvetetteket pedig nyár végén.

Fehér retek vetése és aratása

A vetőmagokat sorban vesd el, és legyen legalább 30 cm a nyári és 15 cm a téli sorok között. A retkek esetében általában nem szokott probléma lenni a hűvös időjárás, de ez a sortáv megfelelő a fejlődésük szempontjából. Ha megértek, nem kell feltétlenül azonnal leszedni őket, de szedést követően is sokáig elállnak hűvös helyen. A retkek használatát kissé korlátozza szokatlan zamata, és sokan nem ismerik, de számos módon lehet fogyasztani. Például kitűnő kemencében rozmaringgal és zsályával sütve, hal vagy zöldséglevesben, főve vagy sütve, de nyersen is salátákban is. Vannak, akik úgy készítik el, mint a tormát, apróra vágva, ecettel és egy kis sóval, valamint cukorral. A fekete retek használható természetes köhögés elleni szirupként is, amelyre igen sok recept található az interneten.

Photo credit: Foter / CC BY-SA

Forrás: Grow the Planet


Tőlünk az alábbi minőségi, hobbi vetőmagokat rendelheted, ha többet szeretnél megtudni az itt felsorolt fajtákról, kattints a képre:

Sárga retek vetőmag

Fekete retek vetőmag

Fehé retek vetőmag