Termékek

Szabadszavas
kereső

2016. 03. 21.

Hogyan termesszünk gombát otthon Spawn Plug módszerrel?

Spawn Plug

Mint előző cikkünkben említettük, létezik egy másik érdekes eljárás, hogy bizonyos gombafajokat termeszthessünk otthon. (pl.: Shiitake, Pioppino, Arany sampion vagy a Laska-osztriga gomba)

Ez a farönkön termesztés. Gomba micéliummal kolonizált nyírfa dugóval kell beoltani a farönköt.

  • A Spawn Plug-ok fából készült peckek, amik gombacsírát tartalmaznak. Ahhoz, hogy gombákat termesszünk, frissen vágott egészséges nyárfa, fűzfa vagy akármilyen lombhullató fa farönkjét használjuk. A termesztési technika nagyon egyszerű – fúrjunk 8 mm-es lyukakat minden farönkbe 15-20 centiméterenként, és illesszük be a Spawn Plug-okat egy kalapács segítségével.

A nálunk kapható Spawn plug-ok rövid leírását és termesztéséhez szükséges hőmérsékleteket pontokba szedtük itt találhatják meg őket:

  • Arany Sampion gomba: A gombák 5 hónap után lesznek láthatóak. A farönköt tegyük egy zacskóba és három hónapig hagyjuk érlelődni 20-25°C között.
  • Shii-take gomba: A gombák 1 év múlva lesznek láthatóak. A farönköt tegyük egy zacskóba és 6-8 hónapig hagyjuk érlelődni 10-25°C között.
  • Osztriga gomba: A gombák 4-8 hónap után lesznek láthatóak. A farönköt tegyük egy zacskóba és három hónapig hagyjuk érlelődni 20-25°C között.
  • Nyárfagomba: A gombák 4-8 hónap után lesznek láthatóak. A farönköt tegyük egy zacskóba és három hónapig hagyjuk érlelődni 20-25°C között.

2/3-ig süllyesszük el a rönköket a földben olyan helyre, ahol nincsenek közvetlen napfénynek és szélnek kitéve, hogy minél több gombatermést termeljenek tavasszal és ősszel 3-4 éven keresztül. Elhelyezhetjük még a ház sarkánál vagy a pincében is 10-15-25°C közötti hőmérsékletben, majd helyezzük egy tartóba és a farönköt a 2/3-ig temessük be földdel.

Spawn Plug