Termékek

Szabadszavas
kereső

2016. 03. 21.

​Hogyan termesszünk gombát otthon?

Otthonunkban gombát termeszteni egy olyan feladat, amit minden olyan kertésznek meg kell kísérelnie, aki érdeklődik aziránt, hogy megtermelje a saját ételét. A gomba bármilyen diétához egészséges hozzávaló, hiszen kalóriában és zsírban szegény, rostban gazdag és magas mennyiségű káliumot tartalmaz. Ráadásul nagyon könnyen termeszthető otthon. A gombák legjobban beltéren termeszthetők, ahol a hőmérsékletet és a fényviszonyokat szabályozni lehet.

Hol termessz gombát?

A gomba a sötét, nedves, hideg, páradús környezetet kedveli. Beltéri termesztéshez a pince a legideálisabb helység, de akár a mosogató alatt is találhatunk számára helyet. A hőmérséklet ellenőrzésével teszteld a javasolt helyszínt. A legtöbb gomba a 13-15 °C közötti hőmérsékletet kedveli. Nyáron sok pince túl meleg a gombatermesztéshez, így célszerűbb télen belevágni a projectbe. A gombák elviselnek némi fényt, de a hely, amit választasz leginkább teljesen sötét vagy kevésbé fényes legyen. Néhány gombafajta kint a szabadban előkészített földben vagy farönkön is termeszthető, ez több időt vesz igénybe (6 hónaptól akár 1 év is lehet), mintha bent, szabályozható környezetben történne a termesztés.

Hogyan nő a gomba?

A gombák spórából nőnek ki – nem vetőmagokból – olyan aprók, hogy szinte szabad szemmel nem is lehet látni. Nem tartalmaz klorofilt, hogy csírázni tudjon (mint a magok), hanem táptalajra reagálnak, mint fűrészpor, gabona, fából készült dugók, szalma, faforgács. A spórák és ezen a tápanyagok keveréke a gombacsíra (spawn) ami egy olyan szaporító anyag, amivel a gombatermesztés során a táptalajt beoltjuk. A gombacsíra a gomba szaporulatot segíti a micéliummal (kicsi fehér fonalszerű gyökér). A micélium növekedik először, mielőtt bármi gombához hasonlító kibújna a termesztéshez használandó anyagból. A gombacsírából is tud gomba fejlődni, de sokkal nagyobb lesz a gombaszüret, ha a gombacsírát táptalajjal vagy termesztéshez használt anyaggal alkalmazzuk. A gomba fajtájától függően a táptalaj lehet szalma, farönk, faforgács vagy komposzt olyan anyagok keverékével, mint a szalma, kukoricacső, gipsz és nitrogénpótló

Alap termesztési módszer és eljárás:

Először is döntsd el milyen fajta gombát szeretnél termeszteni. Három gombafajta van amit a legkönnyebb termeszteni, az osztrigagomba, a csiperkegomba és a Shii-take. A termesztési eljárásuk hasonló, viszont az ideális termesztési állapotuk különbözik. Az osztrigagomba legjobban szalmában termeszthető, a Shiitake keményfa fűrészporban, a csiperke komposztált trágyában. A különböző termesztési médiák a gombák különböző táplálkozási szükségleteit tükrözik. A gombafajta választása az ízlésünktől is függ. Olyat válasszunk, amilyet éppen enni szeretnénk.

2. Vásárolj gombacsírát (spawn-t). Gombacsírának nevezzük azt a (szaporító) anyagot amivel a gombatermesztés során az táptalajt beoltjuk. Ez egy gomba micéliával átitatott fűrészpor – lényegében a gomba gyökérszerkezete. A gyorsabb növekedés érdekében gyakran használják mint, a növény palántákat. Inkább gombacsírát vásárolj, mint spórát. A spóra a vetőmagokkal áll rokonságban. A gombák termesztéséhez ha a spórát választod több idő és gyakorlat szükséges.

3 Sterilizáld a termesztésre használni kívánt anyagot. Ha gombatermesztéshez szalmát vagy fűrészport használsz, mindenképpen sterilizáld az anyagot, amin termeszteni fogsz, mielőtt beoltod gombacsírával. Így elpusztul az összes mikroorganizmus, ami a gomba micéliával versenyezhet. Sterilizáláshoz tedd a használni kívánt anyagot egy edénybe, önts hozzá annyi vizet, hogy a szalma vagy a fűrészpor benedvesedjen. Aztán tedd az edényt a mikrohullámú sütőbe 2 percig, vagy amíg a víz teljesen el nem párolog. Így elpusztul az összes mikroorganizmus és az anyag biztonságosan befogadhatja a gomba micéliumot. Apránként, kisebb halmokkal dolgozz, így hatásosabb a sterilizálás.

4. Melegítsd az anyagot, hogy a gomba micélia elterjedjen. A micéliának a gombacsírában alaposan el kell terjednie a termesztésre használt anyagban. A meleg hőmérséklet elősegíti a növekedést. Miután kiválasztottad a termesztéshez használandó anyagot a választott gombafajtához igazodva. Tegyél belőle pár marékkal egy tepsibe. Nagy felületű, nem túl mély tepsiben több hely van a gombának növekedni. Ujjaiddal keverd bele a gombacsírát az anyagba. Tedd a tepsit egy 21°C fokos melegítő párnára. Ez az ideális hőmérséklet, ami elősegíti a növekedést. Az egészet hagyd sötét környezetben (pl.: szekrényben) 3 hétig. Ennyi idő elegendő ahhoz, hogy gombamicélia, átjárja az egész anyagot.

5. Tedd az anyagot sajátos környezetébe. 3 hét után, tedd a tepsit egy sötét, hűvös (13°C) helyre. Egy pince tökéletesen alkalmas erre, de télen egy szekrény vagy fiók egy nem melegített szobában is elég erre a feladatra. Fedd be az anyagot maréknyi virágfölddel és fújd be az egész keveréket annyi vízzel, hogy teljesen benedvesedjen. Ha szükséges, egy nedves törölközőt rátehetsz a tepsi tetejére, ami megakadályozza a vízveszteséget. Ahogy a gombák nőnek, ezt a keveréket nedvesen és hidegen kell tartani. Alkalmanként ellenőrizd és ha szükséges fújd be vízzel.

6. Szüreteld le a gombákat, amint teljesen megnőttek. Körülbelül 3 hét után kezdenek megjelenni a kis gombák. Továbbra is legyen a környezet nyirkos, hideg és sötét, hogy elősegítse a növekedést. Amikor a gombasapkák teljesen elválnak a törzsüktől, készen állnak a szüretelésre. Kitépheted az ujjaiddal a gombákat, de ez megkockáztatja, hogy megrongálja a felszín alatt újonnan fejlődő gombákat. Helyette inkább használj egy élesebb kést és a törzs aljától kezdve vágd le a gombákat.

Vannak még más termesztési módszerek, ilyen például: A Spawn Plug-al történő, de erről bővebben további blogunkban olvashat: Hogyan termesszünk otthon gombát Spawn Plug módszerrel?