Termékek

Szabadszavas
kereső

2015. 08. 26.

Hogyan tartsd karban öntözőberendezéseidet?

Annak érdekében, hogy a veteményeskert termékeny legyen, szükséged lesz megfelelő szerszámokra a talaj megmunkáláshoz. Ilyen praktikus rendszer például a locsolórendszert is, amely biztosítja a vízmennyiség egyenletes eloszlását, akár simán a földbe ültetetted növényeidet, akár cserépbe. Tehát lássuk, hogyan tudod megóvni öntözőberendezéseidet!

Öntözőrendszer:

Az öntözőrendszert időszakosan folyamatosan ellenőrizned kell, ami azt jelenti, hogy legalább egyszer egy évben (de célszerű akár többször is). Vedd ki a fúvókákat a locsolókból és tisztítsd meg őket, hogy megszabaduljanak a szennyeződéstől. Ilyen szennyeződések lehetnek például az algák és a vízkő. Ezeket néha nagyon nehéz eltávolítani, ezért használj vízkőoldót, dörzsi kefét, de egy kis ecset is nagyon hasznos lehet a takarítási folyamatban. Ha szükséges, akkor néhány órára tedd őket ecetbe. Ellenőrizd a kis alátéteket is, ha ezek sérültek, akkor mindenképpen cseréld ki őket, annak érdekében, hogy továbbra is fent tudják tartani a nyomást és az egyenletes vízelosztás, valamint azért is célszerű figyelni rájuk, hogy elkerüld az értelmetlen vízveszteséget.

Ha a PVC cső enyhén sérült, akkor javítható még erre alkalmas ragasztóval, ha súlyosabban sérült, akkor sajnos ki kell cserélned a sérült részeket. Ha úgy döntesz, hogy az egész sor öntözőrendszert kicseréled, akkor jó tanácsként fogadd meg, hogy öntisztító csöveket vásárolsz, amelyek garantálják a jobb teljesítményt, valamint sokkal kevesebb karbantartást igényelnek.


Kerti tömlő:

A kerti gumicsöveket célszerű eltenni minden használat után. Ha nincs orsó a tömlőn, akkor tekerd fel a kezeddel, de ne túl szorosan és vizsgáld meg, hogy nincs-e olyan csomó vagy gubanc rajta, amely akadályozná a víz szabad áramlását. Ezek a hibák általában a rossz minőségű csöveknél fordulhatnak elő. Az idő múlásával a műanyag megkeményedik és hajlamos arra, hogy ha felvesz egy formát, akkor úgy is marad, ez azzal a kockázattal járhat, hogy egyes részeken túl keskeny lesz a cső belseje és ez veszélyeztetheti a szerkezetet és annak működését is.

A kerti csapot próbáld meg egy fedett, védett helyen tartani, így a napfény nem fogja kiszárítani a műanyagot, és nagy valószínűséggel a szakadás nem fog bekövetkezni olyan hamar. Hideg időben teljesen ki kell ürítened a tömlőt, mivel a fagy hatására megfagyhat benne a víz, és ez további károsodásokat okozhat a tömlő belsejében és a külsejében is.


Kerti tömlődob:

A kerti tömlőtekercs nem igényel különösebb odafigyelést, különösen akkor, ha műanyagból van. Csak arra kell figyelned, hogy ne hagyd a tűző napon és kint a fagyban sem. Évente egyszer célszerű megolajoznod, hogy mindig könnyen forogjon a dobon a slag, de elképzelhető, hogy egy évnél is tovább kibírja.


Palack:

A spray palackok kisebb mértékű ötözéshez használatosak, például amikor elveted a magokat és csak kis mennyiségű vízre van szükségük, párásításkor és egyes növények letusolásakor. Nem kell minden locsolás alkalmával kiürítened a vizet, különösen akkor, ha gyakran használod ezt az eszközt, de a nyomást minden alkalommal ki kell hogy engedd belőle. Ezzel a trükkel megóvhatod a bennük lévő alátéteket. A permetezésnél figyelj oda, hogy ha esetleg már sok ideje volt benne a víz, akkor elszaporodhattak benne olyan baktériumok is, amelyek károsak lehetnek a növényeidre vagy esetleg rád nézve is. Évente egyszer-kétszer legalább szedd szét és minden részét alaposan takarítsd meg. Ha az üveg repedt vagy törött, akkor mindenképpen vegyél másikat, mert nem fog benne nyomás keletkezni és nem tudod megjavítani sem. Hébe-hóba ellenőrizd az alátéteket és a gumitömlőket benne, és ha sérült, akkor azonnal cseréld ki.


Kanna:

A kannák nem igényelnek különösebb karbantartást, mint minden műanyag tárgyat, ezt is a legjobb, ha az árnyékban tartod és győződj meg arról is, hogy fedett helyen van a tél folyamán. Tartsd tisztán a rózsát, mert ha valami eltömíti, akkor nem fog belőle kifolyni a víz. Ha vízköves, akkor áztasd ecetbe egy rövid időre, majd alaposan öblítsd le, hogy a lyukak ismét szabadok legyenek. Ha ez sem segített, akkor egy kis darab dróttal piszkáld ki a lukakból a vízkövet, vagy a szennyeződéseket.

Photo credit: Foter / CC BY-SA

Forrás: Grow the Planet