Termékek

Szabadszavas
kereső

2015. 07. 21.

Zöldségek betakarítása a nyári időszakban

Zöldségek betakarítása

A nyári reggelek és kora esték szinte hívogatnak, hogy itt a kerti munka ideje! Ebben az időszakban arra kell törekedned, hogy a munkád, - bármekkora erőfeszítéssel is járjon - meghozza gyümölcsét.

Azonban ez nem könnyű feladat, ugyanis óvatosan és rengeteg odafigyeléssel kell elvégezni a betakarítást. Minden zöldség és gyümölcs egy sor különböző igénnyel rendelkezik - persze választhatsz olyanokat is, amelyek közel azonos odafigyelést és tápanyagot igényelnek - , de van néhány általános szabály, amelyet ha betartasz, biztosan nem jársz rosszul!

A betakarításkor a bőséges termés okozta öröm közepette sem feledkezhetsz meg a gondoskodásról, ekkor még inkább előtérbe kell helyezned a talaj optimális egyensúlyát. Annak érdekében, hogy a zöldségeid és a gyümölcseid egészségesek legyenek, meg kell győződnöd arról, hogy a talaj, amelyben nevelkednek, megfelelő állapotban van.

A következő fontos tényező az optimális öntözés, amely a nyár szakaszaiban egyre fontosabbá válik, főként a levegő felmelegedése és az esetleges kikapcsolódások, elutazások, nyaralások miatt. A talajról és öntözésről bővebben egy régebbi cikkünkben olvashatsz.

És végül, de nem utolsó sorban a vetés és a kiültetés folyamataira is érdemes nagyon odafigyelni és nem elhanyagolható a következő betakarítás megtervezése sem.


A következőekben a feladat megoldásához nyújtunk egy rövid útmutatót:

Hogyan kell betakarítani a zöldségeket?

Krumpli szüret

1.
A zöldséget fontos, hogy akkor takarítsuk be, amikor azok már elérték az érettségnek az optimális fokát: mindegyik fajtára van egy sor jellegzetes külalaki tényező, amelyeket, ha figyelemmel kísérsz, te is pontosan meg tudsz állapítani. Ilyen például a szín, a forma és a méret, de esetenként a növény más részeiről például.: a szár részről is tudunk következtetni, hogy mikor érett meg teljesen a termésünk.

2.
Egyes zöldségek esetében a betakarításhoz nem elegendő a puszta kezed, ilyen például az uborka, a zöldbab, a fejes saláta, a burgonyafélék, ezekhez szükség lesz egy késre is, de még jobb, ha egy recés pengéjűt használsz. A legfontosabb dolog betakarításkor, hogy nagyon vigyázz a termésekre, minden leszedett termésen keletkezik egy kis sérülés, és a te feladatod az, hogy ezt a veszteséget minimalizáld.

Tehát nem ajánlatos a terméseket letépni, mert azzal nemcsak a termés sérül meg, de a növényben is károkat okozhat. Ne veszélyeztesd a növény stabilitását és vitalitását, mert ez a kis figyelmetlenség, - rosszabb esetben - akár a növény életébe is kerülhet. Vannak olyan növények is, amelyek leszedésekor nincs szükség semmilyen eszközre, ilyen növény például a paradicsom, az érettségétől függően sokszor elegendő, ha hozzáérsz, vagy egy kicsit megcsavarod a termést, mely azonnal lejön a szárról.

3.
A szüreteléshez a legmegfelelőbb időszak a kora reggel a növények és a bogyók esetében. A lédús zöldségek esetében viszont a legoptimálisabb időpont a betakarításra az esti órák valamelyike, de például ez epernek és a dinnyének a nap legszárazabb időpontja a legkedvezőbb időintervallum.

4.
A leszedés után gondolj arra is, hogy a termések levet ereszthetnek, vagy csak egyszerűen nedvesek, és ekkor hamarabb romlásnak indulhatnak. Ennek érdekében használj egy száraz ládát, amelynek belsejét kibéleled nedvszívó anyaggal, például törlőkendővel, és erre helyezd rá a leszedett termést. A láda kiválasztásakor törekedj arra, hogy elegendő hely álljon rendelkezésre, lehetőség szerint ne érjenek össze a termések, mert úgy könnyen rongálódhatnak és összezúzhatják egymást. Erre főként akkor érdemes jobban figyelned, ha paradicsomot szedsz, mert a húsa puha és könnyen sérül, ráadásul a túlérett fázisban nagyon korán romlásnak is indul, így egy kisebb ládában a folyamat jelentősen felgyorsulhat.


Photo credit: Foter / CC BY-SA

Forrás: Grow the Planet