Termékek

Szabadszavas
kereső

2015. 10. 08.

Hogyan szabaduljunk meg a vegyszerektől?

Zöldség- és gyümölcsfogyasztás = egészség?

Ki kell, hogy ábrándítsunk, de a válaszunk az, hogy NEM. Legalábbis a képlet nem ilyen egyszerű. Cikkünkben nem a kiegyensúlyozott étrendre, vagy a helyes táplálkozási piramisra szeretnénk kitérni, hanem azoknak egy elhanyagolhatatlan szeletére, a zöldségek és gyümölcsök fogyasztására.

Tudtad-e, hogy a piacok standjairól és a boltok polcairól a konyhánkba kerülő zöldségek és gyümölcsök mintegy 80%-a műtrágya maradványokat, gombaölő szereket és komposztot tartalmaz? Nem beszélve a vegyszerekről, az érést segítő adalékokról és a felületkezelő viaszról. A bio zöldségek sem mentesek a káros anyagoktól, a rágcsáló, madár- és egyéb vadállatürülékkel szennyezett termények akár E.coli fertőzést is okozhatnak.

Felmerül a kérdés, hogy honnan érdemes az egészséges életmódhoz nélkülözhetetlen zöldségeket és gyümölcsöket beszereznünk, ha sem a piacok, sem az üzletek, sem a biogazdálkodás nem nyújt teljes mértékben kielégítő megoldást. A távoli földrészekről importált termények esetében az eredmény ugyanaz, az Environmental Working Group (EWG) még egy listát is összeállított Piszkos tizenkettő néven, amely bemutatja az Egyesült Államokban található tizenkét, legnagyobb arányban vegyszert tartalmazó zöldséget és gyümölcsöt:

  • 1.Alma

  • 2.Őszibarack
  • 3.Nektarin
  • 4.Eper
  • 5.Szőlő
  • 6.Zeller
  • 7.Spenót
  • 8.Kaliforniai paprika
  • 9.Uborka
  • 10.Koktélparadicsom
  • 11.Zöldborsó
  • 12.Burgonya

Noha a lista az amerikai termelőkre fókuszál, világszinten sem sokkal jobb a helyzet, különösen a kínai eredetű termékekre érkezik sok panasz. Az sem jelent megoldást, ha csak legyintünk a problémára, miszerint lehetetlen egészségesen étkezni, mivel minden élelmiszer tele van tartósítószerrel, vegyszerekkel vagy szennyeződéssel.

Ha ismerjük a megvásárolt, esetleg termelt zöldség, vagy gyümölcs származási helyét; ha tudjuk, hogy milyen termesztési folyamatokon esett át; az mindenféleképpen nagy előnyt jelent. Ha pedig fogyasztás előtt is ügyelünk a termények tisztaságára, akkor már elmondhatjuk, hogy mindent megtettünk egészségünk megóvása érdekében a zöldség- és gyümölcsfogyasztást illetően.

A termések megtisztításához – akárcsak a kézmosáshoz - nem elegendő a folyó vízben történő öblögetés , a vegyszerek és a gombaölő szerek eltávolításához hathatósabb megoldás kell, ami lehetőleg nem egy újabb vegyszer formájában segít kezelni a problémát, hanem kizárólag természetes anyagokból készült.

A Veggie Wash zöldség- és gyümölcsmosó folyadék már külföldön is bizonyított, mostantól pedig a hazai termelők és fogyasztók is kipróbálhatják ezt az egyszerű, de annál hatékonyabb terméket.

Mivel vegyi anyagokat nem tartalmaz, így a folyadékkal átöblített gyümölcsöket és zöldségeket gyermekeinknek is adhatjuk, sőt az alapos tisztítás egy fejlődő szervezet esetében még indokoltabb! A termék használata is meglehetősen egyszerű és gyors, nem kell több órás áztatás az alapos és biztonságos eredmény eléréséhez. Hobbikertészeknek különösen ajánlott, így minőségi vetőmagokkal és a saját termések megfelelő tisztításával igazán zamatos és egészséges étkeket tálalhatnak családjuk elé.

A fenti képletet kissé átírva megállapíthatjuk:

Zöldség- és gyümölcsfogyasztás + Veggie Wash = út az egészséges, vegyszermentes élethez.


Photo credit: Foter / CC BY-SA (borítókép)


Próbáld ki a terméket a Kertművész webshop ajánlásával!

Veggie Wash gyümölcs- és zöldségmosó