Termékek

Szabadszavas
kereső

2015. 03. 04.

Hogyan hozz létre konyhakertet a nappalidban?

2007 óta a népesség több, mint fele városokban él. Zsúfolt központokban élünk, melyek már nem alkalmasak arra, hogy kielégítsék a tápláléktermelés igényét. Ezeken a területeken jól eladhatóvá válik az étel, és az ipari láncolatban kénytelenek vagyunk bevásárlóközpontokban megvásárolni a számunkra szükséges élelmet.

De az utóbbi időben úgy tűnik, hogy ez a tényező változóban van. Szerte a világon rengeteg tapasztalattal és kreativitással próbálnak választ találni arra a kérdésre, hogy a városbeli termelés lehetséges-e? Számos példa van születőben a városi mezőgazdaságra, például: Bologna (tetőtéri kertek, önkormányzati lakások), Zürich (szállítókonténer kertek áruházaknak), New York (akvapónia üvegházak háztetőkön) és Tokió (egy cég átalakította székhelyét egy irodai kertté).

Beltéri növénytermesztés vetőmagokból

De hogyan tudjuk átformálni magunkat városi gazdákká, ha nem tudunk veteményeseket, kerteket vagy erkélyeket használni? Hát nem lenne praktikus, ha a zöldségeink otthonainkban teremnének, például a konyhaasztalon, a tűzhely mellett vagy a nappali szobában? Csak annyit kell tenned, hogy átrendezed a lakásod, hogy olyan feltételek tudjanak megvalósulni a növények számára, akár a természetben. Tehát szükség van talajra, vízre, levegőre és fényre.


Hogy hol érdemes kezdeni?

Egy kis edény vagy egy újrahasznosított üveg/doboz is elegendő a induláshoz, ügyelve arra, hogy a használt edény rendelkezzen egy lyukkal a víz elvezetésére. A 3-5 cm-es tartályod töltsd fel virágfölddel, helyezd el a vetőmagokat és ügyelj a megfelelő mennyiségű talajra. Vigyázz, hogy ne fedje el teljesen a víz, csak annyit locsolj rá, amennyitől éppen, hogy nedves lesz, így a növény néhány nap múlva kihajt. Használhatsz alternatív anyagokat is, például kókuszrost vagy perlitet (amelyeket kertészeti boltokban és a központokban tudsz megvásárolni), vagy létrehozhatsz egy hidropónikus rendszert.

Miután a vetőmagok kihajtanak, fontos, hogy kielégítsd a hajtás minden igényét, ha szükséges tápanyag hozzáadásával is igényesebb növényfajták esetében. A vízadagolásnál emlékezz arra, hogy a beltéri növények kevesebb vizet igényelnek, mint a kültériek. A hőmérséklet nem okozhat problémát, mivel általában otthonunkban 18 és 25 °C –os skálaérték között mozog a hőmérséklet, ami több, mint elég a legtöbb növény számára. Eddig egyszerű volt a helyzet, de az igazi problémát az jelenti, hogy otthonunkban nehéz olyan helyet találni a növényeink számára, ahol elegendő fényt kapnak. A legtöbb zöldségfajtának szüksége van a közvetlen fényre, különösen télen, de ezt a problémát egy jól megválasztott hely megoldhatja, amely valószínűleg képes kielégíteni a fényigényt.

Paradicsom hajtások

Tehát, ha több déli fekvéssel rendelkező ablakod van, akkor neked kell pótolni a fényt növekedést segítő fénylámpával. Vannak különböző típusú és méretű, nagy teljesítményű lámpák, amelyek külön erre a célra lettek kifejlesztve. Az utóbbi időben elterjedt a LED lámpák használata, mivel ez a technológia rendkívül költséghatékony az energiafogyasztás szempontjából, és lehetővé teszi a nagyon specifikus fényspektrum keletkezését, amely optimálisnak mondható a fotoszintézis stimulálása szempontjából.

Ezeknél a készülékeknél nem csak a benti növényeket, de tél közeledtével a kinti növényeket is megvédhetjük a hidegtől, ráadásul új ciklusba is kezdhet a növény termése vagy virágzása a nap/éj ciklus megváltoztatása miatt. Az eredmények bizonyos növényeknél eredményesebbek, például a chili paprikánál, az epernél, a bazsalikomnál, a salátánál és a koktélparadicsomnál.


A folyamat nyilván nem egyszerű és teljes mértékben nem helyettesíti a hagyományos kültéri kertet, mert akármennyire igyekszünk, a tér és az erőforrások sosem lesznek annyira kedvezőek a növekedésnek, mint a kültéri növénytermesztés esetében. De egy dolog biztos: láthatod, hogyan növekszik napról napra növényed a könyvespolc mellett, a konyhában vagy az íróasztalnál. Ettől biztosan jobb kedved lesz, hiszen segítenek majd újra felidézni a rég nem látott kapcsolatot az ember és a természet között.

Photo credit: Foter / CC BY-SA

Forrás: Grow the Planet