Termékek

Szabadszavas
kereső

2015. 12. 23.

Hogyan gondozzuk a mikulásvirágot?

A mikulásvirág, vagy latin nevén Euphorbia pulcherrima, egy beltéri dísznövény, mely jellegzetes – általában piros – leveleiről ismerhető fel. Nemcsak hazánkban, hanem külföldön is az egyik leggyakrabban ajándékozott növény ilyenkor karácsony tájékán.

Sajnos az ünnepek elteltével azt tapasztalhatjuk, hogy a leveleit elhullatja, és a szemétben végzi, akárcsak az ünnepi fenyőfa. Pedig a gondozása nem is olyan bonyolult, mint gondolnánk, e heti cikkünk instrukcióinak segítségével az idei mikulásvirágod jövőre is piros színben pompázhat!


Mikulásvirág cserépben

A mikulásvirág ismertetőjegyei

A mikulásvirág Mexikóból származik, természetes környezetben akár 2 métertől is nagyobbra nőhet, de az itthon ismert dísznövény változat általában még a fél métert sem éri el. A karácsonyi időszakban kicsi, sárga virágokat hoz, amelyek halványpiros levelekkel vannak körülvéve, ezek élesen elütnek az alsó sötétzöld levelektől.


A mikulásvirág gondozása

1. Ünnepek alatt
Ahhoz, hogy a növény túlélje az ünnepek utáni időszakot, helyezzük ablak közelébe, ahol elegendő fényt kap, valamint kerüljük a fűtőtest közeli helyeket. Az ideális hőmérséklet a mikulásvirág számára a 15 °C és 21 °C között van. Rendszeresen öntözzük, a talaj legyen mindig enyhén nyirkos, de sohasem túl vizes, az öntözésre legalkalmasabb időpont, amikor a talaj felszíne száradni kezd.

2. Ünnepek után
Ha a dísznövényünk lehullatta leveleit, körülbelül 20 centiméterre a talajtól vágjuk vissza a szárát . Ügyeljünk a kiszivárgó tejre, ami irritálhatja a bőrünket, érdemes kesztyűt húzni a művelet elvégzéséhez. Miután megmetszettük a mikulásvirágunkat, a szárak végeit tisztítsuk meg hamuval, vagy meleg vízbe mártott törlőronggyal. Helyezzük hűvös, de világos helyre, az öntözést csökkentsük a minimumra .

3. Tavasz és nyár
Tavasszal, amint megjelennek az első hajtások, ültessük át a növényt egy nagyobb cserépbe, fedjük be vékonyan agyaggal a földjét, melyet virágföldből és homokból keverjünk ki, majd kezdjük el ismét rendszeresen locsolni.

Tavasszal és nyáron világos, de a napfénynek közvetlenül nem kitett helyen gondozzuk, rendszeresen trágyázzuk foszfor és kálium tartalmú trágyával.

4. Ősz
Az őszi időszakban kiemelten igényli a fényt és a meleget, ezért a legideálisabb hely számára egy fűtött üvegház. Természetesen a lakáson belül is találhatunk megfelelő helyet, de vigyázzunk, hogy a hőmérséklet ne csökkenjen 15 °C alá.

A virágzás előtti időszakban a trágyázást abbahagyhatjuk, az öntözést is a minimumra csökkenthetjük, és figyeljünk arra, hogy maximum 8 órában legyen világos helyen , akár egy sötét színű ruhadarabbal is letakarhatjuk.

Mikulásvirág több színben

Reméljük rövid útmutatónk segítségével már magabiztosan állsz neki a karácsonyra kapott mikulásvirág gondozásának! Kellemes ünnepeket kívánunk!

Photo credit: Foter / CC BY-SA

Forrás: Grow the Planet