Termékek

Szabadszavas
kereső

2015. 10. 27.

Hobbikertészeknek a paprikatermesztés alapjairól

A paprika és a chili között fellelhető „rokoni szál”, a paprika is a Capsium annum változata, termése viszont nagyobb méretű és kevésbé csípős. A paprika Brazíliában és Jamaicában őshonos, Kolumbusz Kristóf közvetítésével ismerhette meg Európa.

Trópusi éghajlaton – ahonnan származik – évelő, hűvösebb klíma esetén viszont egynyári növény. A világ számos táján termesztik, a termelőknek köszönhetően egyre több paprikafajta válik ismertté, melyek a termés színében, alakjában és méretében különböznek egymástól. Ha cserépben, vagy balkonládában történő termesztésen gondolkodsz, olyan fajtát ajánlunk figyelmedbe, amely közepes, vagy kisebb méretű termést hoz.

Paprikapalánták cserépben

Talaj és cserép

A paprika számára a legideálisabb talaj puha és jól öntözött, a további feltételeket tekintve az igényei nagyban megegyeznek a chili igényeivel: enyhén savas talaj, perlit, egy kevés agyag, vagy homok hozzáadása, mindez olyan módon, hogy a paprikának kiszemelt tároló megfelelően szellőzik , a cserép alatti alátétet pedig ha lehet, mellőzzük.

A terrakotta cserepek sokkal tovább megtartják a nedvességet, mint műanyag változataik, egy kevés agyag a cserép alján mindenesetre segít elkerülni az átnedvesedést.


Paprikafajták

Minden paprikafajta termeszthető balkonon, a nagyobb termést hozó változatoknak természetesen nagyobb tárolót, cserepet ajánlunk. Ha a termések nagyon megnyúlnának, ne felejtsünk el olyan anyagokat használni, amelyek segítenek a vízelvezetésben.

A nagyobb szögletes fajták közé tartozik a Quadrato Rosso, a Quadrato Giallo d’Asti, a California Wonder és a Cuneo Giallo, amelyek termesztéséhez növényenként 10 literes, 40 cm X 40 cm X 30 cm-es cserép ajánlott.

A megnyúlt termésű változatok közé soroljuk a Corno di Toro Rosso t és a Long Marconit, amelyek 18 cm-es karéjos termést hoznak, gyakori öntözést igényelnek és több vízelvezető anyagot kell hozzáadni a földjükhöz, mint a többi fajtának, a cserép közel felét agyaggal, habkővel vagy lávakővel kell pótolni.

A kisebb, hosszúkás termésű fajták kevesebb helyet és vízelvezető anyagot igényelnek. Például a jól ismert Frigitelli, amely nyersen és főzve is kiváló ízű, illetve a savanyításhoz használt Piccolo di Firenze, amely a beérést követően meglehetősen csípős.


A paprika termesztése

A paprikamagok minimum 15 °C-on csíráznak, tegyük őket ablakhoz közel, vagy használjunk neon lámpát, hogy a megfelelő fényviszonyokat biztosítsuk. Ha az esti időszakban 15 °C alá csökken a hőmérséklet, a csírázás időszaka kitolódik, a magok pedig elrothadhatnak.

Kerüljük el a túlöntözést, használjuk vízpermetezőt, amíg az első hajtások meg nem jelennek.


Paprika termesztése cserépben

A paprika gondozása és betakarítása

Ha a palánta már 4-6 levelet hajtott, kiültethetjük, amennyiben az esti hőmérséklet már nem csökken 20 °C alá. Amint a paprikapalánta gyökeret ereszt, foszfor és kálium alapú trágyát adhatunk a földjéhez (ilyen például a denevér ürülék, a pata- és szarvreszelék).

A bőséges, de nem túlzott öntözés mellett tartsunk a talajt hűvösen és jól szellőzően egészen a betakarítási szakasz végéig.

Ha a körülmények megfelelőek, egy hónap múlva megjelennek az első virágok, majd újabb 30 nap elteltével az első termések. Minden betakarítás alkalmával öntözzük meg a növényünket, így biztosíthatjuk, hogy egészen nyár végéig ellát minket ízletes termésével.


Barátok és ellenségek

Mivel a paprika inkább felfelé növekszik és nem terebélyesedik, így van elég hely a cserépben vagy a balkonládában más zöldségeknek is. A nyári saláta, illetve a káposzta palánta megfelelő választás, hiszen a paprikalevelek árnyékában is megfelelően tudnak növekedni.

A katicabogarakat vonzó növények, mint a francia körömvirág, a veronika és a kapor is jó társaságnak bizonyulnak a paprika számára.

A paprika legnagyobb ellensége a levéltetű, de chili, csalán, vagy fokhagyma kivonattal felvehetjük ellene a harcot.

Photo credit: Foter / CC BY-SA

Forrás: Grow the Planet


Különleges paprika vetőmagjaink közül egy kis ízelítő:

Rosso paprika vetőmag

Jalapeno paprika vetőmag

Csokoládé paprika vetőmag