Termékek

Szabadszavas
kereső

2014. 12. 03.

Hajtás vagy mag?

A rozmaring gondozása nem igényel sok munkát, kezdő kertészeknek különösen ajánljuk, mindössze egy napfényes fekvésről és főként a megfelelő vízmennyiségről kell gondoskodnunk (ugyanakkor természetesen figyeljünk arra, hogy ne öntözzük túl).

Viszont ha nagyobb mennyiségben szeretnénk használni ezt az aromás fűszernövényt, akkor új vetőmagokról is gondoskodnunk kell, vagy meglévő rozmaringunk hajtásait is gyökereztethetjük.

Ha a gyökereztetés mellett döntünk, vegyünk elő egy 10-12 cm átmérőjű virágcserepet és töltsük fel virágfölddel (virágföld és komposzt keveréke a legideálisabb választás). Válasszunk ki pár fiatal hajtást és vágjuk le a tetejüket kb. 20 cm hosszúságban, majd az alsó részét tisztítsuk meg a levelektől kb. 5 cm-es magasságig. Olyan hajtást válasszunk, ami kártevőktől mentes, egészséges. Egy cserépbe maximum 3 hajtást szúrjunk le, a szárakat előtte gyökereztető oldatban is áztathatjuk. (Nem kötelező, de javasolt, mivel a gyökereztető biztosabbá teszi a gyökeresedést és felgyorsítja a folyamatot.) A rozmaring dugványokat folyamatosan öntözzük, figyeljünk arra, hogy a föld nyirkos maradjon, a párásításhoz helyezzünk műanyag fóliát a cserépre.

Rozmaring virágcserépben

30 nap múlva megkezdődik a gyökerezés, ekkor csökkenthetjük az öntözés mértékét, elég csak akkor vizet adni a rozmaring hajtásoknak, ha a virágföld már majdnem teljesen száraz. A növénykéket a tavaszi időszakban érdemes kiültetni. Legalább 3, maximum 10 éves növény hajtásait érdemes levágni és gyökereztetni. További 30 na múlva, amikor a gyökerek már szépen kifejlődtek, átültethetjük a véglegesnek szánt helyre.

Ha a vetőmagokkal történő szaporítás mellett választjuk, szórjuk szét a rozmaringmagokat jó vízelvezetésű virágcserepekbe, öntözzük őket gyakran, és hűvös, félárnyékos helyen tároljuk. A csírázást követően fokozatosan szoktassuk a napfényhez növényünket.


Amire mindenféleképp figyeljünk a véglegesnek szánt hely kiválasztásakor:
- Kerüljük a teljesen árnyékos helyeket, a rozmaring inkább a napos, vagy félárnyékos területeket kedveli.
- Ne bolygassuk gyakran az elültetett növényt, a gyakori átültetéseket nehezen viseli.
- A kiültetést követően a rozmaring már jobban tűri a szárazságot, a túlöntözés nagyobb kárt okoz számára.
- A föld ideális pH érték számára 6,5 és 7 közötti érték.

Photo credit: Foter / CC BY-SA

Forrás: Grow the Planet


Ha a hajtások helyett a rozmaringmagok ültetése mellet döntünk, akkor kiváló választás lehet az altaSelezione minőségi hobbi vetőmagja:

Rozmaring vetőmagok rendelhetőek