Termékek

Szabadszavas
kereső

2016. 01. 27.

Hagymatermesztés az erkélyen folyt.

Múlt héten bemutattuk az erkélyen termeszthető ismertebb hagymafajtákat, a természetes ellenségeket és a köztes növénytermesztés előnyeit. Most lássuk milyen feltételeket kell biztosítanunk ahhoz, hogy bőséges hagymatermésünk legyen!


A talaj és a cserép kiválasztása

A talaj ne legyen túl agyagos, ez a hagymák eldeformálódását okozhatja és könnyen az egész termés kárba veszhet. Az ideális pH érték 6 és 7 közötti, olyan talaj kiválóan alkalmas lehet, ahol előtte salátát, vagy répát termesztettünk. Ezzel ellentétben nem javasolt olyan helyre vetnünk a hagymamagokat, ahol előzetesen káposzta, vagy krumpli termett. Kerüljük a nitrogéndús műtrágyát, inkább a természetes alapú trágyákat részesítsük előnyben, ilyen például a denevérürülék, vagy az áztatott növénykivonat.

Esetünkben egy 30 cm mélységű terrakotta cserép a legjobb választás, mivel hűvösen tartja a növény gyökerét, ha pedig egy kevés agyagot hintünk el a föld felszínén, akkor a túlöntözés problémáját is megelőzhetjük.


Hagyma sorokba vetve

A hagyma vetése

Ha egy nyár végi időpontot szemeltünk ki a hagymamagok elvetésére, akkor válasszunk ki egy védett helyet, ahol a hűvösebb időszakokat is könnyedén át tudja vészelni növényünk. Ha tél végén vágunk bele, akkor addig halogassuk a kiültetést, amíg a késői fagyok el nem múlnak.

A késői fajták számára a tavasz a legideálisabb vetési időszak, hagyjunk helyet a magok között, hogy legyen elegendő tér a növény számára a fejlődéshez. Ha négyszögletes cserepet választottunk a vetéshez, hagyjunk 10 centimétert a sorok, és 3 centimétert a magok között. Ha a lekerekített cserepeket részesíted előnyben, a 3x3 cm távolságot ebben az esetben is tartsd szem előtt!

A szárat alkalmanként fel kell földelnünk, éppen ezért előzőleg sose töltsük fel a cserepet virágfölddel egészen a pereméig. A legideálisabb hőfok a hajtások számára a 20 - 25 °C közötti érték.


Hagyma átültetése

A hagyma átültetése

Fajtától függően a vetést követő 40 - 80. napon megjelennek az első levelek, ekkor nekikezdhetünk az átültetésnek.

A cserép kiválasztását - amelybe a kis hagymákat szeretnénk átültetni – nagyban befolyásolja a hagyma mérete. A korai kerekded fajtáknál, mint a Red Tropea, egy szélesebb cserepet vásároljunk, és 10 centiméteres sorközzel, egymástól 15 cm távolságra ültessük hagymáinkat. Ha mindegyik növényt külön cserépbe ültetnénk, akkor egy 20 cm átmérőjű és 30 cm mélységű tárolót válasszunk a cél megvalósításához.

Az öntözés legyen rendszeres és elégséges, de ne túl bőséges, mivel így penészfoltok jelenhetnek meg a hagymánkon.


A hagyma felszedése

A kisebb hagymafajták és a Borettana a vetés után 90 napra már teljesen beérik, a többi fajtának egy kicsit több időre van szüksége az éréshez.

Érdemes megvárni az átültetést követő 50 – 60. napot, ekkora már teljesen kifejlődik a növény hagymája, a levelei pedig lassan hervadni kezdenek. Ekkor hagyjuk abba az öntözést, majd 15 nap múlva szedjük fel a hagymákat.

Photo credit: Foter / CC BY-SA

Forrás: Grow the Planet


Ajánlott hagyma vetőmagunk:

Valencia Temprana hagyma vetőmag