Termékek

Szabadszavas
kereső

2015. 09. 01.

Görögdinnyét cserépben? A kreatív termelő megoldja!

A görögdinnye egy lágyszárú növény, amely a Kabakosok családjába tartozik. Eredetileg Dél-Afrikából származik, már termesztették az ókori Egyiptomiak is, körülbelül az ötödik században hozták be Európába a bizánciak. Nagyra becsülték a múltban, de most is kedvelt növény frissítő, üdítő íze miatt.

A nagy gyümölcsök nagyon térigényesnek tűnhetnek számunkra, és alkalmatlannak gondolnánk arra, hogy egy cserépben az erkélyen is megnőjenek, de megfelelő környezeti tényezők esetén akár egy kisebb, 500-700 grammos görögdinnyével is felvehetik a versenyt.

Dinnye termesztése

Dinnyefajták:

Olyan fajtát válassz erkélyedre, amely kisebb gyümölcsöt hoz, ilyen típus például a Sugar Baby, amely kisebb termést hoz, mint 7 kilogramm, vagy a sárga húsú Cutie fajta, amely maximum a 2 kilogrammot éri el. Ezek is pontosan olyan édesek és finomak, mint az általunk jól ismert klasszikus görögdinnye fajták, csak a méretük kisebb némileg.

Talaj és edények:

A görögdinnye a laza, mély, vízáteresztő talajt kedveli, amely teli van szerves anyagokkal, és pH-érétke 6 és 7 között van. Amikor átülteted, keverj a talajba egy kevés érett trágyát, vagy más szerves anyagot, amely nitrogénben gazdag. Minden növényhez szükséged lesz egy különálló balkonládára, amelyek mindegyikének legalább 40 literesnek és 40 centiméter mélynek kell lennie.

A görögdinnye vetése:

A görögdinnye a trópusi meleget, a 25-30 °C-ot szereti, ezért meg kell várnunk a vetéssel, míg éjszakánként a hőmérséklet már nem megy 15 °C alá. Fajtája válogatja, de általában 3-5 hónapig érik a gyümölcs, ezért ha olyan területen élsz, ahol a meleg időjárás nem tart sokáig, akkor vesd el a tél végén. Ekkor használhatsz neoncsöveket, hogy a hőmérsékletet optimális keretek között tarthasd. Egy tálcába csak maximum két magot tegyél, és két nappal a csírázás után ültesd át a palántákat egy nagyobb cserépbe.

A görögdinnye termesztése:

Görögdinnye cserépben

Nagyjából egy hónappal a csírázás után, amikor a kis növényeken már látható 4-5 levél, és mindenekelőtt akkor, ha a minimum hőmérséklet már elérte a 18°C-ot, ültesd át a dinnyepalántákat egy nagyobb cserépbe. Amikor az átültetett növények már gyökeret eresztettek, akkor nagyobb törődést fognak igényelni. Nagyon jó vízellátásra lesz szükségük a vegetatív növekedési szakaszban, ameddig a gyümölcsök kifejlődnek. Azokban az időszakokban, amikor nagyon meleg az idő, hasznos, ha egy tálba vizet teszel a cserép alá, és innen egész nap szabadon szívhatja fel a vizet a dinnye. De mindig vigyázz arra, hogy ne legyen alatta túl sok víz, mert az sem tesz jót a növényednek, ha elázik és elrohadnak a levelei, vagy a gyökere.

A görögdinnye szüretelése:

Körülbelül egy hónappal az ültetés után, már látszódni fog az első gyümölcs, ha egy száron esetleg többet is látsz, akkor azokat nyugodtan szedd le, mert sajnos csak egyet lesz képes teremni. Ebben a fázisban rendszeresen kell öntözni, mert vízhiány esetén leeshetnek a gyümölcsök a hajtásokról. Ameddig a dinnyék nőnek, tegyél alájuk egy lapos fadarabot, mert nem tesz jót a gyümölcsnek, ha érintkezik a nedves földdel. A gyümölcs körülbelül 40 nap múlva fog teljesen beérni a dinnyetermésünk. Onnan tudod, hogy beérett már, ha a szár, amely tartja a dinnyét, elkezd száradni.

Photo credit: Foter / CC BY-SA

Forrás: Grow the Planet


Hobbi termesztésre ajánlott dinnyefajtánk:

Különleges dinnye vetőmag