Termékek

Szabadszavas
kereső

2015. 04. 30.

Fokhagyma termesztése az otthonodban

A fokhagyma a főzésnél elengedhetetlen a megfelelő ízek elérése érdekében, egészségünk szempontjából pedig erősen javasolt gyakori fogyasztása: a fokhagyma (latinul: Alliumsativum, a Liliaceae családból) nem maradhat ki zöldségeskertünkből. Azonban, ha nem rendelkezünk veteményessel, akkor sincs okunk lemondani termesztéséről. Az alábbi cikkben röviden elmagyarázzuk, hogyan tudunk fokhagymát termeszteni egészen kis területen, létrehozva ezzel saját veteményesünket akár az erkélyen is.

Fokhagyma zöldségeskertünkben

1.
Mindenekelőtt válasszunk egy cserépedényt vagy műanyagládát, ami legalább 40 cm széles. Helyezzünk el az aljában 6-7 cm vastagon agyaggólyókat, majd töltsük fel a fennmaradó részt hagyományos virágfölddel. Ha a virágföld túl csomós és száraz, zúzzuk össze és keverjünk hozzá homokot vagy mezőgazdasági perlitet.

2.
Készítsünk lyukakat a földbe, amelyek legalább 15 cm-re helyezkednek el egymástól. Ezt megtehetjük kisméretű kertészásóval, egy hagyományos karóval, de akár a saját kezünkkel is. A fokhagyma növény hagymája gerezdekből tevődik össze, ezekre lesz szükségünk az ültetéskor, törjük fel a fokhagymát és a külső gerezdeket, amelyek rendszerint nagyobbak és egészségesebbek különítsük el és távolítsuk el héjukat. Helyezzük el a fokhagyma gerezdeket a lyukakban úgy, hogy a gerezdek csúcsa felfelé álljon, körülbelül 2-3 cm mélyen és a tetejük 2-3 mm-rel a felszín alatt legyen.

Fokhagyma a szüretet követően

3.
Amennyiben a kaspónkat olyan helyre tettük, ami nem fedett, nincs szükség külön öntözésre, mivel az esőzés kellő mennyiségű vizet juttat a talajba, amely fedezi fokhagymáink vízigényét. Természetesen különösen száraz időszakban javasolt növényeink megöntözése, azonban óvakodjunk a túllocsolástól, ugyanis ez a fokhagymák rothadását okozhatja. A talaj megfelelő vízelvezető képességének megtartása céljából az összeszáradt földet lazítsuk fel rendszeresen, különösen akkor, ha összeszáradt a ritka esőzés vagy a nem megfelelő öntözés hiányában.

4.
Végül ne feledjük el a fokhagymák rendszeres ellenőrzését, mivel könnyen célpontjává válhatnak a kártevőknek és a betegségeknek.

A fokhagyma termesztés első lépéseként a hagyományos, fehér fokhagymát ajánljuk, amely jól hasznosítható minden háztartásban, ugyanakkor ellenállóbb a kártevőkkel és a nem megfelelő öntözéssel szemben is, mint kényesebb alfajai.


Photo credit: Foter / CC BY-SA

Forrás: Grow the Planet