Termékek

Szabadszavas
kereső

2017. 03. 08.

Érdekes tények a Pitypangról

A pongyola pitypang vagy más néven gyermekláncfű (Taraxacum officinale) egy fészekvirágzatú növény, amely a őszirózsafélék (Asteraceae) családjába tartozik. Világszerte kb. 30 pitypang fajta létezik. A pitypang olyan helyeket kedvel, melyek biztosítják számára az elegendő napfényt: mező, füves terület, erdő széle, kertek és pázsit. A világ legtöbb részén gyomnövényként ismerik. Belgium azon ritka országok közé tartozik, ahol a pitypangot nagy mennyiségben termesztik és hasznosítják. Rossz hírneve ellenére, a pitypangnak számos olyan tulajdonsága van, ami az emberek számára jótékony hatásúak. Használható ételekhez, alkohol és alkoholmentes italokhoz, autógumi gyártáshoz, vagy gyógyszerként.


Érdekes tények:

1. A pitypang lágyszárú növény, akár 43 cm-re is megnőhet. Szára üreges.

2. 5-25 cm hosszú zöld levelei vannak, melyek szalagcsokrot formálnak a szár alján. A levek szélei fogazottak.

3. A pitypangnak arany sárgás-narancsos színű virága, sok külön álló miniatűr csöves virágból áll. A virág hajnalban kinyílik, sötétedéskor összecsukódik.

4. Különféle rovarok porozzák a pitypangot. A sárga virág pufi labdává alakul, mely kaszatterméseket tartalmaz. A kaszatok csúcsán csészelevelekből álló meghosszabbítás figyelhető meg, amely szellő hatására szétszórja a kaszatokat és ejtőernyő szerűen repíti őket tovább.


5. A mag kb. 8 km-t is utazhat, mire végül földet ér.

6. A pitypang életciklusai alatt megtestesíti a napot, a holdat és a csillagokat. A sárga virág a nap, gömb szerű feje a termésekkel a hold, az ejtőernyő szerűen szétszóródott kaszatok pedig a csillagok.


7. Gyakran helytelenül „kutyatejnek” is nevezik. Ez az elnevezés több szempontból sem szerencsés: egyrészt a növény nem a kutyatej (Euphorbia) nemzetségbe tartozik, másrészt ezt a nevet használva könnyen összetéveszthető a farkas-kutyatejjel (Euphorbia cyparissias), ami viszont a gyermekláncfűvel ellentétben mérgező tejelő növény.

8. A pitypang A, C és K vitaminban gazdag növény. Továbbá magas vas, kalcium és kálium tartalma van. Az ázsiai konyhában előszeretettel használják saláták és szendvicsek alapanyagaként.


9. A pitypangot a bor és a gyökérsör gyártásához is használják. A pitypang gyökere kávépótlóként is használható.

10. A népgyógyászatban fertőzések és a májrendellenesség kezelésére is használják. A pitypangból készült tea pedig vizelethajtó hatású.


11. A pitypang érintése néhány embernél allergiás reakciót (bőrgyulladást) válhat ki.

12. A pitypang szárában levő tej szerű folyadék gumi szerű anyagot, latexet tartalmaz. Tudósok megalkottak egy olyan pitypang fajt, amely nagyobb mennyiségben és kiváló minőségű latex anyagot termel. A távoli jövőben ez a latex helyettesítheti azt a gumi anyagot, amit az autók gumijának gyártásához használnak.

13. A madarak, rovarok és pillangók a pitypang nektárját és magját hasznosítják.

14. A pitypang hasznos lehet a kertben, javítja a talaj minőségét vagyis növeli a talaj nitrogén és ásványi anyag tartalmát.

15. A pitypang néhány fajtája (kétnyári) 2 évig él, a többi évelő fajta jóval tovább is kibírja.


Forrás: Soft Schools