Termékek

Szabadszavas
kereső

2015. 11. 02.

​Energiaital a növényeidnek!

Úton-útfélen találkozunk vele, kertünkben mégsem szívesen látott vendég a csalán. Sőt, gyerekkorunkban kifejezetten kerültük a csalános területeket, de most itt az ideje, hogy változtassunk hozzá fűződő viszonyunkon! Hogy miért javasoljuk, hogy ezt a – méltatlanul – gyomnak nevezett növényt nemcsak megkedveljük, hanem hasznosítani is kezdjük?

A vízben áztatott csalán elsőrangú trágya és rovarirtó, egyfajta „energiaital” veteményeskertünk zöldségei számára, mivel nitrogént, kalciumot és káliumot tartalmaz, mely elősegíti haszonnövényeink növekedését.

Egy ilyen „energiabomba” kivitelezéséhez az alábbi összetevőkre lesz szükségünk: 1 kg friss csalánlevél (vagy 200 g szárított, amit akár a gyógynövény szaküzletekben is megtalálhatsz), egy 10 literes tároló (műanyag, vagy terrakotta, de semmiféleképpen sem fém), egy rongydarab a letakaráshoz, esővíz (vagy csapvíz, de ez utóbbit 2 napig hagyjuk állni felhasználás előtt), ecet, egy kis kőtörmelék (opcionális), egy vastagabb kesztyű, illetve egy kisebb vízpermetező.

A csalánról a leszedését követően távolítsuk el a gyökérzetet, erre nem lesz szükségünk a későbbiekben, majd mérjük le a begyűjtött növények súlyát. Ha nincs terebélyes veteményeskertünk, akkor akár 1/2 kg csalán is elegendő lehet, tegyük be az előre előkészített vödörbe, vagy egyéb tároló alkalmatosságba, majd öntsük fel 5 liter vízzel. A csalánleveleket apróra tépkedve helyezzük a vödörbe (ehhez szintén nem árt igénybe vennünk a fent említett kesztyűt), majd a víz hozzáadását követően fedjük le a tárolót egy rongydarabbal. Egy szúnyogháló is megteszi, a lényeg, hogy a rovarokat távol tartsuk a készítménytől, majd hagyjuk a leveleket a szabad levegőn ázni.

Naponta egyszer alaposan kavargassuk meg az ázó csalánleveleket, az illata nem lesz kifejezetten kellemes, ebben a szakaszban egy maréknyi kőtörmeléket is hozzáadhatunk.


És el is készült a csodaszer, melynek felhasználása nagyban változik annak függvényében, hogy a csalánleveleket meddig áztattuk, illetve mennyire hígított a készítményünk.

  • 12 órás áztatás, tisztán, hígítás nélkül: közvetlen a levéltetvek által megtámadott részekre spriccelhetjük a csalánlét egy vízpermetező segítségével. Ügyeljünk arra, hogy a tetvek természetesen ellenségei (katicabogár, fátyolka, fürkészdarázs, zengőlégy) ne kerüljenek permet alá.
  • 4 napos áztatás, 50% hígítással: a vörös takácsatka ellen hatékony szer.

  • 1 vagy 2 hetes áztatás: ebben az esetben akkor van kész a csalánlé, ha a színe feketébe fordul át, és már nem képződik hab a tetején. Adjunk hozzá 5-10 % ecetet, hogy megakadályozzuk az erjedést. Az így előállított folyadék kiváló rovarűző és természetes folyékony trágya zöldségeink számára.

  • 1-2 hetes áztatás, 10% hígítással: egyfajta gyógykezelés a zöldségek, gyümölcsök számára, ha nagyon száradnak a levelek, akkor érdemes a cserepet alaposan megöntözni a csalánkészítménnyel.

Photo credit: Foter / CC BY-SA

Forrás: Grow the Planet