Termékek

Szabadszavas
kereső

2015. 08. 18.

Előzzük meg a gombás fertőzéseket!

A leggyakoribb fertőzési forma a veteményeskertben a gombás fertőzés. A gombás fertőzés kezdetét még a legtapasztaltabb termelők is nehezen tudják megállapítani, de jelei lehetnek a cukkini növényen a fehér foltok, amelyek a paradicsomon is hasonló formában jelentkeznek. A paradicsom esetében a rothadás, a fiatal palánták esetében a magágy összeomlása is árulkodó jel lehet. Ekkor nincs mire várni, azonnali segítséget kell keresni! Ezeket a tünetet leggyakrabban a gombás fertőzések okozzák, és a növény legkülönfélébb részein jelentkezhetnek.

Ezek a spórás megbetegedések nagyban befolyásolják a növények fejlődését, élettartamát és minőségét, azonban számos trükk létezik, amellyel többségük megelőzhető és általában nagyon hatásosak az ilyen típusú gombás fertőzések esetében.

Vessünk egy pillantást ezekre a trükkökre!


Gombás betegségek

Talaj felkészítése:

Már a talaj elkészítésénél érdemes ügyelned a spórás betegségekre. A talajt hagyd lazára és tegyél bele vízelvezetőt, amellyel megakadályozhatod azt, hogy a növényeid alatt pangó víz alakuljon ki. A gombák szaporodásának nagyon kedvez a nedves talaj, ezért ügyelj arra, hogy sose legyen túl nedves!

Érdemes tenned a csereped aljára pár centiméter vastagon agyagot, és ha a földet túl tömörnek találod, akkor keverd össze mezőgazdasági perlittel vagy folyami homokkal, így máris szellősebb lesz, könnyebben elvezeti majd a vizet.

Minőségi anyagok:

A jó minőségű anyagok választása már a kezdeteknél is kulcsfontosságú szerepet tölt be: a talaj ne legyen szennyezett és mindig győződj meg arról is, hogy a palántáid már készen állnak az átültetésre. Használj jó érett komposztot és ha a termény beérett, akkor ne hagyd tovább a földben a fertőzött növényeket.

Vetésforgó:

Gondold végig és nagy odafigyeléssel válaszd ki, hogy milyen növényeket szeretnél termeszteni a vetésforgódban, ez nagyban segít, hogy sikeresen határozd meg a célt és abba, hogy megtaláld a helyes utat. Ügyelj arra, hogy vannak növények, amelyek nem tudnak jól teremni egymás után, ennek legtöbbször az az oka, hogy a föld nem tud megfelelőképpen regenerálódni. Általában egy vetésforgót maximum 4 évig tudsz használni!

Vetés és átültetés:

Amikor vetsz vagy átültetsz, tartsd be távolságot a növények között, így azok könnyen és akadályok nélkül fognak nőni úgy, hogy még a levegő is optimális mértékben fogja őket érni, ráadásul a vízpárolgás is a megfelelő ütemben fog zajlani.

A növények növekedése során:

Ügyelj arra, hogy a kúszó fajok legyenek mindig kitámasztva, annak érdekében, hogy elkerült, hogy azok közvetlenül, a talajjal érintkezzenek. Gyakran a főlevelek fertőződnek meg először, ekkor fokozatosan távolítsd el ezeket, és főként fektess nagy figyelmet arra, hogy a fertőzött levelek véletlenül se érjenek a terméshez!

Folyamatosan tisztítsd a szerszámaidat, különben azok közvetlenül fogják terjeszteni a fertőzést.

Nagy fejtörést okozhat a víz mennyiségének adagolása, és annak gyakorisága. A lényeg, hogy ezt mindig állítsd párhuzamba a növény igényeivel és került el, hogy a víz a levelekre jusson.

Termés üteme:

Mindig használj megfelelő minőségű és mennyiségű nitrogéntartalmú műtrágyát, ez a tápanyag sajnos éppen olyan hasznos a növények növekedésének, mint a gombák szaporodásának! A túlzott műtrágyahasználat miatt a gombák is nagy számban szaporodásnak indulhatnak.

Hasznos termékek:

A betegségek kialakulásnak megelőzéséhez számos eszköz jól jöhet. Ilyen például a csalán kivonat és főzet, a zsurló, a cickafark, amelyek amellett, hogy hasznosak, még természetesek is.

Ha a betegség felüti a fejét, a legjobb, amit tehetsz, hogy gyorsan keresel rá gyógymódot. Sokszor segít a réz vagy a kéntartalmú vegyületek használata, amelyek mérgek a gombák számára.

Photo credit: Foter / CC BY-SA

Forrás: Grow the Planet