Termékek

Szabadszavas
kereső

2016. 04. 06.

Teendők a konyhakertben tavasszal!

Teendők a konyhakertben tavasszal: ideje vetni és átültetni!

Itt a tavasz, itt van újra! Az évszak amikor a konyhakert megtelik élettel, a növények növekedni kezdenek és megváltozik a kert arculata. Minden terved végre megvalósul! Sok teendőd lesz, még akkor is ha nincs elég időd, ne csússz le az alkalomról: a havi aratásokat nagyban befolyásolja, hogy most mi mindent sikerül megcsinálnod. És az is, hogyan csinálod. Segítségre van szükséged? Íme pár tipp, ami megkönnyíti a tavaszi munkálatokat.

Dolgozz, hogy kész legyél

Küzdelem a gyomokkal: ne feledd eltávolítani a gyomokat, ha szükséges, még a kerten kívülről is a kerítés körül. FONTOS: ne használj vegyi gyomirtót! Kapával és a saját kezeddel kell dolgoznod. A mulcsozás, más néven talajtakarás (biológiailag lebomló borítás, szalmával vagy más szerves anyagokkal) segít a gyomok kezelésében.

Földeld be: késő tavasszal, néhány növényt be kell földelni. Kezdd a burgonyával! Amikor a hajtásnak már 2-3 levele van, egy kevés termőföldet fel kell emelned a sor növénynél, hogy serkentsd a burgonyákat és bátorítsd az új gyökerek növekedését.

Állj készen az évelő növényekre

  • -évelő zamatos gyógynövények: mielőtt a növények újra elkezdenének nőni, metszd le a fás részeket és lazítsd meg a talajt, hogy levegőt kapjon a növény, ügyelve arra, hogy a gyökerek ne károsodjanak. Tavasz kezdetén szétválasztással ( kakukkfű, oregánó, majoranna, metélőhagyma) vagy vágásokkal (rozmaring, zsálya) tovább terjesztheted a növényeidet.
  • -szamóca: távolítsd el a kis futónövényeket, ha szeretnéd máshol növesztheted őket; trágyázd meg a növényeket és késő tavasszal már lehet is szüretelni.
  • -articsóka: tavasz elejére kell készen lenned a munkával. Levegőztetni kell a talajt és el kell távolítani a kevésbé fejlett hajtásokat, hogy az egészséges hajtások sokkal termékenyebbek legyenek.
  • -spárga: tavasz a spárga betakarításának az ideje!

Amelyik növénynek szüksége van rá, illessz melléje támasztékot a földbe.

Vetés

Vetéskor az intercropping szabályát érdemes figyelembe venni, kombinálj olyan fajokat, amik védik egymást és nem ártanak egymásnak, miközben egymás mellett nőnek.

Több féle képen lehet vetni:

-Szórással: legyező formában szórd szét a magokat az egész termőföldön.

-Vonalban: vesd el a magokat barázdákban, az egyes fajokhoz igazodva tartsd a távolságot a barázdák között.

-Lyukakban: használj dibbert (ültetőfa), botot vagy a kezedet, hogy lyukakat csinálj a földben. Ha egynél több magot tettél a lyukba, amikor csírázni kezdenek, távolítsd el a gyengébb palántákat és csak az egészségeseket hagy meg.

Mit vess el – védett környezetben

Tavasz kezdetén (hidegebb területeken késő tavasszal):

Mit vess el – nyitott földterületen

Tavasz kezdetén (hidegebb területeken késő tavasszal):

Késő tavasszal (melegebb területeken egész tavasszal):

Egész tavasszal:

Átültetés

Számos növényed vár arra, hogy átültesd. Legyen rá gondod, hogy még sötétedés előtt megöntözöd a talajt, amiben a növények növekednek. És tedd ugyan ezt azzal a földdel, amibe átülteted őket. Ügyelj arra is, hogy ne legyen túl nedves a talaj. Figyelj az éjszakai hőmérsékletre, ha túlságosan lecsökken, az árthat a növényeknek!

Mit ültess át – nyitott földterületen

Tavasz kezdetén (hidegebb területeken késő tavasszal):

Késő tavasszal (melegebb területeken egész tavasszal):

Egész tavasszal:

A képeken látható zöldségeket és gyümölcsöket megtalálja webáruházunkban kategóriákra lebontva erre a linkre kattintva: kertmuvesz.hu/termekek

Ha beszereztük a magokat, akkor irány a kert. Jó kertészkedést!

Forrás: Grow The Planet