Termékek

Szabadszavas
kereső

2015. 12. 15.

Decemberi teendők a veteményesben 2.

Egy vérbeli hobbikertész decemberben sem pihen! Előző cikkünkben összegyűjtöttük azokat a teendőket, amiket érdemes még az újév előtt elvégezni. Ha az időjárás kegyes hozzánk, a szerszámok karbantartásán kívül még számos egyéb teendőt elvégezhetünk a fagyok beállta előtt, mint például a kert felásása és trágyázása, illetve zöldségeink, gyümölcseink megóvása. Most lássuk, milyen friss zöldségek kerülhetnek az asztalunkra, illetve milyen magokat érdemes még idén elvetnünk!


Mit szüretelhetünk veteményeskertünkben december tájékán?

Répa téli betakarítása

Természetesen nem ez az év legtermékenyebb hónapja, de a veteményeskertünk ekkor is sok feladatot, munkát és ezzel együtt sok örömet ad.

A spenót, a kárdi, az articsóka, a karfiol, a répa és az édeskömény leszüretelése az első fagyok beköszönte előtt javasolt. Ha az édesköményt és a répát a betakarítás után homokba helyezzük, tovább megtartja a frissességét és hosszabb ideig tárolhatjuk. Ez a savoyai káposzta és a fodros kel betakarításának időszaka is.

Ez még nem minden, ekkora már a zeller, a cikória és a póréhagyma is beérik, sőt az endíviát is betakaríthatjuk a hónap vége előtt. Enyhébb klímájú térségekben, vagy fagyoktól védett helyen a késő őszi articsóka egészen tavasz végéig teremhet.

Fóliasátorban a retek, a petrezselyem, a zeller és a borsmustár is bőséges termést hozhat decemberben.

Ekkor kerülnek sorra a fűszernövények, amiket az első fagyok előtt szintén le kell szüretelnünk. Csipkedjük le az oregánó és a majoránna megmaradt leveleit, majd távolítsuk el az elszáradt virágokat.

A zsálya a legérzékenyebb növény, a hideg idő rendkívül megviseli, a leveleit ebben az időszakban ne szedjük le . Ha azt érzékeled, hogy a zsálya levelei felpöndörödnek, ne aggódj, ez csak természetes védekezés a hűvösebbre forduló időjárás ellen.


Spenót fóliasátorban

Milyen zöldséget vessünk a veteményeskertünkbe?

A kertben történő vetés, illetve a kiültetés számára nem a december és a téli hónapok a legmegfelelőbbek. Fóliasátorban történő termesztés esetén azonban más a helyzet, vethetünk borsmutár, retek, vagy akár cikóriamagokat is.

Ha korai paprikát vagy padlizsánt szeretnénk majd jövőre fogyasztani, akkor a vetést decemberre időzítsük; a paprikánál már a hónap elején elvethetjük a magokat, a padlizsánmagok vetésével pedig várjuk meg az év utolsó tíz napját. Óvjuk a friss hajtásaikat a fagytól, erre megfelelő környezet a fóliasátor, vagy az üvegház.

Photo credit: Foter / CC BY-SA

Forrás: Grow the Planet



Munka után édes a pihenés, minden hobbikertész olvasónknak jó munkát és kellemes ünnepeket kívánunk!


Vetésre ajánlott magjaink:


Gaudry retek vetőmag

Cikória saláta vetőmag