Termékek

Szabadszavas
kereső

2015. 12. 08.

Decemberi munka a veteményesben 1.

A veteményeskertünket decemberben sem hagyhatjuk a sorsára, pár teendő ekkor is akad a házunk táján, sőt még a zöldségeink is teremhetnek ebben az időszakban! Ebben az évszakban a legfontosabb feladatunk, hogy megóvjuk zöldségeinket a fagytól, ekkor nem javasolt az átültetés, vagy a kiültetés egy növény esetében sem. Ha az időjárás ebben a hónapban nem lenne hozzánk kegyes, akkor energiáinkat a szerszámok és kellékek karbantartására, illetve a jövő évi tervezésre fordítsuk.


Decemberi teendők veteményeskertünkben

Ágyás készítése a következő évre

Mint bevezetőnkben is említettük, az időjárás nagyban befolyásolja, hogy milyen téli teendőket tudunk ellátni veteményesünkben. Az kert felásása nem javasolt, ha a talaj fagyos, vagy túlzottan vizes, így nem csak megerőltető lesz a munka, hanem egyben fölösleges is, mivel nem a várt eredményt kapjuk.

Viszont ha a környezeti tényezők megfelelőek, azaz az időjárás enyhe , vagy a talaj homokos (a nedvesség kevésbé befolyásolja, a föld nem ragad a szerszámokra), akkor nekiállhatsz a tavaszi magágyak elkészítésének. Az előző betakarítási időszakból visszamaradt növényi részeket takarítsd el, és ásd fel a talajt körülbelül 30 cm mélységben. Praktikus tanács, hogy a földbe némi tehéntrágyát is keverjünk (4 kg négyzetméterenként az átlagos arány), így a következő évre a megfelelő tápanyagokról is gondoskodtunk.

Ha földiepret is termelünk a kertünkben, akkor szedjünk le minden megmaradt virágot és termést a növényről, így ellenállóbb lesz a gombás megbetegedésekkel szemben. Fagyok idején a fóliasátor nem szükséges a szamóca esetében, szövetanyaggal is letakarhatjuk, hogy megvédjük a mínuszoktól.

Ha az időjárás zimankósabb, és emiatt nem tudod a veteményeskertben befejezni a tavaszra történő felkészülést, valamint a szerszámok karbantartásával is végeztél, akkor nem marad más, mint hogy ültetési tervet készíts a következő évre. Mérlegelj, hogy milyen zöldségféléket szeretnél termeszteni jövőre, figyelembe véve a vetésforgó szabályait.

Azok számára, akik fóliasátorban, vagy üvegházban termesztenek zöldségeket, fontos szem előtt tartaniuk a napi szellőztetést a túlzott párásodás megelőzése érdekében. Ez az időpont lehetőleg napközben legyen, akkor se feledkezzünk meg róla, ha esik az eső. Ha nagyobb mennyiségű hó is esett a korai téli időszakban, akkor távolítsuk el a fóliasátorról, mielőtt beszakadna a súly alatt.

A következő héten sem maradhat el a kerti munka, bemutatjuk, hogy milyen zöldségeket szüretelhetünk ebben a hónapban, illetve milyen fajtákat érdemes elvetni, ha korán szeretnénk friss zöldségekhez jutni.

Photo credit: Foter / CC BY-SA

Forrás: Grow the Planet