Termékek

Szabadszavas
kereső

2015. 06. 11.

Csiga-biga gyere ki a kertből!

Avagy hogyan védjük meg kertünket a csigáktól?

Csiga által okozott károk

Természetes módon, kémiai anyagok nélkül szeretnél megszabadulni az oly sok problémát okozó csigáktól és meztelen csigáktól? A csigák különösen kedvelik a leveles zöldségeket, mint például a salátát vagy a cikóriát, és egy szempillantás alatt tönkretehetik a több órányi kerti fáradozásodat. Főképp az esősebb időszakokban aktívak, ilyenkor el is szaporodhatnak, nem túl gusztusos látványt nyújtva, és alkalmasint jelentős kárt okozva.

A "házatlan csiga" különösen falánk jószág, elsősorban a nedvdús növényeket veszi célba (krumpli, káposzta, eper, stb.), de bármilyen növényi levelet elfogyaszt. Ez utóbbi tevékenységhez megfelelő "felszereltséggel" rendelkezik, erős rágó szájszervével jellegzetes harapásnyomokat hagy maga után.

Bár a csigairtás módszere nem kedvez különösen a permakultúrának és a szinergikus mezőgazdaságnak. A permakultúra kifejezés a "permanent agriculture", vagyis "állandó mezőgazdaság" szavakból származik. Az emberi környezetet és az embert körülvevő és kiszolgáló mezőgazdasági rendszerek olyan elven való kialakítását jelenti, mely gyakorlatilag lemásolja a természetben található fenntartható, vagyis önmagukat fenntartó rendszereket állatok, növények és mikroorganizmusok segítségével.

Szerencsére van egy rendkívül egyszerű és természetes megoldás, amely segítségével megfékezhetőek ezek a mohó kis lények, méghozzá a környezet károsítása nélkül. Számos kutatás bebizonyította, hogy az egyik leghatékonyabb módszer a csigák ellen a kávé. A vizsgálatok alapján rájöttek arra, hogy a koffein, még a legalacsonyabb koncentrációban is (mint például az a kávé, ami megiszunk) elegendő ahhoz, hogy elpusztítsa a csigákat, vagy elüldözze őket, onnan, ahol nem kívánatos vendégek. A koffein méreg a csigák számára, mivel úgy tűnik, hogy sokkal érzékenyebbek, mint bármely más állatfajok, vagy rovarok. Ez a módszer lehetővé teszi a célirányos védekezést a csigák ellen, méghozzá úgy, hogy nem befolyásolja más hasznos lakóit a veteményeskerteknek, mint például a pókokat, vagy a katicabogarakat.

Ugyanakkor ennek a technikának is megvannak a határai, nem kell nagy mennyiségben használni, azonban érdemes rendszeresen időt fordítani alkalmazására, mivel a kávé képes vízben oldódni, és könnyen elszivárog a talajba, főként az esőzések hatására.


A csigák elleni védekezés lépései:

1.
Készíts koncentrátumot a kávéból! Például egy serpenyő segítségével forralj fel 100 gramm őrölt kávét 0,5 dl vízben, és hagy kihűlni, majd szűrd le.

2.
Permetezd a levelekre! Tölts fel a folyadékkal egy permetező palackot, és alaposan permetezd le vele azoknak a növényeknek leveleit, amelyeket szeretnél megvédeni a csigáktól. Fontos, hogy ügyelj arra, hogy a növénynek minden részére kerüljön a kávéból, mivel a csigák gyakran elrejtőznek a levelek alatt is.

Csiga kiűzése a kertünkből

3.
Ismételd meg az eljárást naponta! Az első időszakban naponta legalább egyszer ismételd meg a permetezést, nagyon fontos, hogy figyelj arra, hogy az eső mikor mossa le a kávét, ilyenkor meg kell ismételni a műveletet.

A koffein hosszan tartó használata káros a csigákra nézve, de minden bizonnyal könnyen használható és költségtakarékos megoldást nyújt az átmeneti időszakban, amíg megteremted a természetes egyensúlyt a veteményeskertedben.

Photo credit: Foter / CC BY-SA

Forrás: Grow the Planet