Termékek

Szabadszavas
kereső

2015. 02. 24.

Chili paprika - varázsszer a mindennapokban

A chili paprika antioxidáns és C-vitamin tartalmának köszönhetően rengeteg betegség ellenszere!

Termesztése ráadásul nem igényel különösebb szaktudást, ugyanis szabadföldön és cserépben is kiválóan terem a megfelelő fényigény biztosítása mellett.


A chili paprika erejét a magjaiban rejlő kapszaicin nevű anyagnak köszönheti, amely egyedi ízvilágot és forró ízt kölcsönöz a növény fogyasztásakor. Ha rendszeresen használod ételeid elkészítéséhez, akkor nyugodt lehetsz afelől, hogy elegendő vitamint vittél be szervezetedbe, ugyanis tápanyag és C-vitamin tartalma meglehetősen magas. Valamint ismert tulajdonságai közé tartozik, hogy értágítóként is megállja a helyét, illetve természetes fertőtlenítő hatása is jelentős. A chili paprikát időtlen idők óta alkalmazzák élelmiszerek tartósítására, különösen melegebb vidékeken, illetve az orvostudományban külsőleg és belsőleg is alkalmazzák számos betegség gyógyítására.

Chili a klasszikus gyógyászatban

Gyermekek és felnőttek esetében egyaránt alkalmazható fekély ellen, a hőtűrő képességeiktől függően, de a chili erejét az az érték is befolyásolja, amelyet a Scoville-skálával mérnek.

Úgy tartják, hogy a chili paprika alkalmazása eredményes a szív - és érrendszeri problémák és az érelmeszesedés gyógyításában és megelőzésében is, és jótékony hatást gyakorol az optimális koleszterinszint megtartására. Egyes felvetések szerint a rák ellenszerként is használható lehet a magas antioxidáns tartalmának köszönhetően, amelyet jelenleg tudományos kutatásokkal vizsgálnak. Mindemellett a chili segíti az emésztést, hasznos segítség a fogyókúrázók számára is, ugyanis csökkenti az éhségérzetet és eredményes megoldást nyújt a hajhullás kezelésében is, mivel vérbőséget okoz a fejbőrben, amely serkenti a hajhagymák működését, de még a hátfájás enyhítésére is használható. Tudományosan ugyan nem igazolt, de egyes felvetések szerint a chili erős afrodiziákum hatása révén serkenti a szexuális vágyat is.


Minden pozitív tulajdonsága ellenére sem szabad elfelejteni, hogy körültekintően kell bánni alkalmazásakor. Érdemes kesztyűt húzni, ha erősebb chili fajtát vagy nagyobb mennyiséget dolgozol fel, mivel erős égető érzést kelt. Ha az égető érzés étkezés közben jelentkezik, könnyen csillapítható kenyérrel, de ennél is hatékonyabb, ha egy darab sajtot eszel, mivel a kapszaicin zsírban és nem vízben oldódik. Tehát a kellemetlen, égető érzés megszüntetésére a tévhittel ellentétben nem a víz a legeredményesebb megoldás!

Photo credit: Foter / CC BY-SA


Ha "házi patikádat" egy kis chili paprika vetőmaggal is bővítenéd, akkor az alábbi két chilifajtét ajánljuk figyelmedbe. A Piccante di Cayenna változatot csak igazán erős gyomrúaknak kínáljuk, mivel nagyon csípős! :)

Etna chili vetőmag rendelés

Di cayenna chili vetőmag