Termékek

Szabadszavas
kereső

2015. 04. 09.

Céklatermesztés cserépben: kevés törődés, tökéletes íz!

Talaj és edények

A cékla kedveli a laza talajt, különösen azt, amelyik pH semleges, vagy enyhén lúgos. A növény nem rendelkezik különösebb igényekkel. Ami hely igényét illeti, szükséged lesz egy 25-30 cm mély cserépre, hogy a páratartalmat ideális szinten tudd tartani, hogy a gyökere egészségesen fejlődjön.

Vetés

Cékla levele

A termés tartalmazza a cékla magokat, amelyeket körülbelül 1 órás vízben áztatás után közvetlenül el lehet vetni. A növény termesztéséhez minimálisan egy 10x10 cm-es helyre van szükség. Nagyjából 1-2 hét után megjelennek a palánták a föld felszínén. Mint a legtöbb gyökérzöldség, a cékla sem szereti az átültetést, de kellő körültekintéssel van esély arra, hogy mégis túlélje a palánta. A cékla 8 ° C és 24 ° C fok között csírázik, és tavasztól őszig tart a legideálisabb periódus az ültetésre.

A cékla tavasszal és nyáron igényel különösebb törődést. A legforróbb hónapokban különösen figyelned kell az állandó páratartalomra, és, ha napos erkélyen termeszted, akkor szükség lesz talajtakaróra is, hogy az egy kis árnyékot nyújtson számára. A gyökérképződés érdekében használhatsz fekete nadálykövet, amely gazdag káliumban. Az ősszel termesztett cékla a leggyengédebb és legjobb ízű. Nem ellenáll az 5° C alatti hőmérsékletnek, így ha a vetés ősszel történik, fokozottan fontos a mulcs használata, amely segít neki, hogy túlélje a hideget. Ne várd meg, hogy a gyökerei túl nagyra nőjenek, akkor a legjobb, ha 6-7 cm az átmérője.

Barátok és ellenségek:

Cékla gumó

A cékla sok más zöldség között is jól érzi magát, így össze lehet ültetni más növényekkel, ilyen például a saláta, amelynek szintúgy nincs túl nagy igénye a tápanyagdús talajra, de szükséges számára a nedvesség. A köztes növénytermesztésről az alábbi cikkünkben olvashatsz többet. De az uborkával és a karalábéval való összeültetése is hasznos, mivel ezek a növények árnyékot nyújtanak neki a napos időszakokban. A leggyakoribb kártevők, amelyek megtámadhatják a céklát, a levéltetvek , a molyok, a bolhák és a piros takácsatkák, amelyek ellen fel lehet lépni egy hagymával vagy a paradicsommal történő összeültetéssel, de hasznos kombináció például a francia körömvirág, a menta és a bazsalikom is.

Photo credit: Foter / CC BY-SA

Forrás: Grow the Planet


Mint a cékla cserépben történő termesztése sem jelent problémát, így kerttel nem rendelkező, de kertészkedni vágyók is bátran belevághatnak! Hobbi felhasználásra az alábbi cékla vetőmagjainkat ajánljuk:

Detroit cékla vetőmag

Egitto Migli cékla vetőmag

Cylindra cékla vetőmag