Termékek

Szabadszavas
kereső

2015. 11. 18.

Bőséges répatermés, akár az erkélyen!

Daucus carota, azaz a répa, egy kétnyári növény, mely az Apiaceae (ex Umbrellifetae) családba tartozik, és szinte a világ minden konyháján ismerik. Ráadásul a termesztéséhez sincs feltétlenül szükség konyhakertre, az erkélyen is megterem, feltéve, ha követjük az alábbi cikkünkben leírt instrukciókat.


A talaj és cserép kiválasztása

A répa vetőmagokat közvetlenül oda vessük el, ahol a későbbiekben szüretelni szeretnénk. Tavasszal ajánlott a vetésnek nekifogni , de olyan égtájakon, ahol enyhébb a tél, akár a tél folyamán is belevághatunk.

Az előkészített talaj legyen sima és tiszta, a vetőmagokat fedjük le pár milliméternyi vastagon talajjal, majd a vetést követően öntözzük meg a talajt.

Ha a talaj trágyázni szeretnénk a répamagok elvetése előtt, akkor a természetes anyagokat részesítsük előnyben, melyek foszfort és káliumot tartalmaznak, mint például a denevér ürülék, vagy a szarv-és pata reszelék.

Ha szögletes cserépedényt használsz, akkor vetés alkalmával hagyj 10 – 15 centiméter távolságot a sorok, 4 – 5 centimétert pedig a magok között. Ha pedig a lekerekítettebb formájú cserepeket részesíted előnyben, akkor 5 -5 centiméternyi távolságot hagyj a répamagok között, de mindkét esetben figyelj arra, hogy a cserepet ne teljesen a peremig töltsd meg földdel, hagyj helyet a későbbi feltöltésre.

A répa termesztése

Rövidesen megjelennek az első hajtások. Ha már legalább négy répalevélkét látunk, csipegessük le a kisebbeket; a gyengébb, vékonyabb levelek eltávolításával helyet és energiát szabadítunk fel az erősebbek és egészségesebbek számára.

Ezt az eredményt más módon, két lépesben is elérhetjük: ritkítsuk meg a hajtást egyszer, amikor eléri a 4 centiméter magasságot, második alkalommal, pedig amikor már 7 centiméter magasra nő. Ne feledjük, minden répahajtást egyformán gyérítsünk, hogy a közöttük lévő távolság egyenletes maradjon!

Kettéhasadt répa

Ha a hajtás ritkítása nem neked való feladatnak tűnik, akkor van egy másik lehetőséged: a répapalántád óvatosan emeld ki régi helyéről, és ültesd át egy másik cserépbe, ahol van elég helye a korlátlan növekedéshez. Vigyázz a gyökérzettel, ha hajlottnak látod, akkor a későbbiekben is görbe marad, ami azt jelenti, hogy hajlamosabb lesz a betegségekre.

Ahogy nő a hajtás. úgy adagolhatsz egy kevés földet a cserépbe , ez zöldebb leveleket és finomabb ízt eredményez.

Mivel a répa viszonylag lassan növekszik, folyamatosan gyomtalanítani kell, valamint a földet sem árt alkalmanként egy pálcával finomat átmozgatni, hogy elkerüljük a penészedést. A termőföld maradjon mindig nedves, de a túlzott öntözéstől a gyökér kettéhasadhat (lásd: fotó), a kevés víztől pedig rostos és szálkás marad. A nyár folyamán a cserepet helyezzük árnyékosabb helyre, a közvetlen napfény árthat.

Photo credit: Foter / CC BY-SA

Forrás: Grow the Planet


A répa betakarításáról, illetve természetes "szövetségeseiről" jövő heti cikkünkben olvashatsz, addig is íme kedvcsinálóként pár különleges vetőmag hobbikertészeknek:

Fekete répa vetőmag

Különleges répa vetőmag