Termékek

Szabadszavas
kereső

2016. 02. 09.

​Bazsalikom a párkányunkon

Bíbor bazsalikom

A bazsalikom hazánkban is közkedvelt fűszernövény, latin neve az Ocimum basilicum illatos királyit jelent, innen ered népi elnevezése a királyfű. Illata jellegzetes, a szár bizonyos részei még a leveleknél is több illatanyagot termelhetnek. Karakteres íze remekül kombinálható fokhagymával, különösen pesto, vagy paradicsomos olasz ételekhez ajánljuk fűszerként.

Számos fajtája ismert, leginkább a levél alakjában és színében, valamint az illóolaj összetételében különböznek, a legelterjedtebb a közönséges bazsalikom, de vethetünk thai, vagy bíbor bazsalikomot is.


A bazsalikom vetése

A bazsalikom olyan, mint a petrezselyem, nagyon apró magjai vannak, ezért nem árt, ha védettebb helyen magágyakba vetjük, mielőtt kiültetnénk a veteményeskertünkbe.

A tavasz beköszöntével fogjunk egy dobozt, vagy egy nagyobb tároló alkalmatosságot, töltsük meg enyhén nyirkos virágfölddel, és szórjunk szét benne a bazsalikom vetőmagokat egy maréknyi homokkal elkeverve. A homokkal kevert módszer segít könnyebben eloszlatni a magokat, hinthetjük akár a sót, vagy szórhatjuk egymáshoz közel álló sorokba.

Ügyeljünk a locsolásra, tartsuk mindig nedvesen a földet, rövidesen megjelennek az első „hamis” levelek, a sziklevelek, majd ezt követően, ha a hőmérséklet elég meleg, illetve kap elegendő napfényt a csíra, kibújnak az első igazi levelek is.

A bazsalikom átültetése

Ez az az időszak, amikor keresnünk kell egy kisebb virágcserepet, majd a bazsalikom palánta óvatos kiemelésével (különösen vigyázva a gyökérzetre) nekifoghatunk az átültetésnek. Nagyjából egy hónapig mindenféleképp cserépben neveljük, mielőtt kiültetnénk kültérre a fűszeres, vagy veteményeskertünkbe. Nem kedveli a fagyokat, a levelei akár már 1 oC-on is megfeketednek és lehullnak. Védjük az erős széltől és a tűző naptól, valamint ügyeljünk a talaj nedvességére.


A bazsalikom gondozása

Még virágzásuk előtt csippentsük le a bimbókat a körülötte lévő pár levéllel együtt, ez utóbbiakat már nyugodtan használhatjuk ételeink ízesítéshez. Ha ezt a műveletet kihagyjuk, a bazsalikom életciklusa kevésbé lesz összhangban terveinkkel, elvirágzik és magokat hoz, ezzel párhuzamosan az ízéből és zamatából veszít, nem hoz újabb leveleket, és később lassan elszárad. A virágok leszedésével megnyújtjuk fűszernövényünk élettartamát, így egész nyáron friss és erőteljes leveleket hoz.

Jótékony, gyógyító hatásai mellett (étvágyserkentő és vízhajtó) rendkívül ízletes fűszernövény, a szárítás helyett inkább a friss, azonnali felhasználása javasolt, így megőrzi a benne rejlő vitaminokat és ásványi anyagokat (C, K, E vitamin, magnézium, kalcium, cink).

Photo credit: Foter / CC BY-SA

Forrás: Grow the Planet

Webáruházunkban a hagyományos bazsalikom vetőmag mellett bíbor bazsalikomot is rendelhetsz, illetve a hozzá tartozó cserépbe szúrható ceruzát is:


Bazsalikom vetőmag

Névtábla ceruza

Bíbor bazsalikom vetőmag