Termékek

Szabadszavas
kereső

2015. 04. 14.

Áprilisi tennivalók a veteményeskertben

A tavasz eleje rendkívül fontos időszaka a veteményeskertnek. Ha aprólékosan elvégeztünk minden kerti munkát, amelyet márciusban el kellett, akkor áprilisban hozzáfoghatunk a magok vetésének és az átültetésnek a zöldségeink többsége esetében. Még akkor is, ha a zöldségeskertünk potenciálisan termelékeny egész évben, áprilisban akkor is keresztülmegy számtalan újjászületésen, és ennek köszönhetően a feladat igazán csak ekkor kezdődik el!

A kertünk tavasszal

Vetés:

Április a legideálisabb hónap arra, hogy elvessünk nagy számban a különböző fajta magokat a szabad ég alatt levő földekbe, de a változékony időjárás miatt érdemes megvárni a hónap közepét. Az említett időponttól kezdve viszont bátran választhatunk az alábbi fajták közül: bazsalikom, cékla, mángold, articsóka, sárgarépa, káposzta, hagyma, metélőhagyma, cikória, kerti zsázsa, bab, zöldbab, fejes saláta, padlizsán, burgonya, borsó, póréhagyma, petrezselyem, zsálya, zeller, retek, fokhagyma és mogyoróhagyma.

Amennyiben rendelkezünk fóliával, vagy üvegházzal elkezdhetünk csíráztatni uborkát, hagymát, görögdinnyét, babot, zöldbabot, sárgadinnye magokat, oregánót, chili paprikát és cukkini magokat is. Hagyjuk a fóliát, illetve az üvegházat nyitva a nap folyamán, de ne felejtsük el bezárni őket estére, mert a hideg éjszakai hőmérséklet károsíthatja a fiatal hajtásokat.

Ritkítás:

Amennyiben sorokban vetettük el vetőmagjainkat, ritkítsuk meg növényeinket miután hajtani kezdenek! Vizsgáljuk meg őket, majd azokat, amelyek az átlagostól eltérnek és nem tűnnek egészségesnek, távolítsuk el. Ugyancsak ekkor érdemes megvizsgálnunk, hogy megfelelő távolságot tartottunk-e vetés közben palántáink számára, a túl sűrűre sikerült sorokat ekkor korrigálhatjuk. Hasonló módon járjunk el, és szedjük ki azokat a zöldségeket is, amelyeket már megértek a vetés óta, jellemzően ekkora tehető a retek szedése.

Kiültetés:

Április szintén ideális időszak a kiültetés számára, azonban ezt csak akkor tegyük meg, ha esti fagyokra már nem kell számítanunk. Az átültetést megelőző éjszaka javasolt vízzel meglocsolni az átültetendő növényt, és a földet is, amelybe át kívánjuk ültetni, de vigyázzunk, ugyanis a földnek csak nedvesnek kell lennie, nem túlázottnak.

A következő növényeket javasolt ebben az időszakban átültetni: articsóka, fejes saláta, káposzta, hagyma, bazsalikom, tök, cukkini, padlizsán, uborka, paradicsom, görög- és sárgadinnye, édes paprika, chili paprika, oregánó, metélőhagyma, rozmaring, mogyoróhagyma és a zeller.

Öntözés:

Folyamatosan ellenőrizzük a talajt, hogy nedves legyen, de soha se tocsogó! Ha a zöldségeinek már magabiztosan növekednek a szabadban, igazítsuk vízigényüket a kinti időjáráshoz megfelelően!

Kerti szerszámok

Gyomirtás, talajtakarás, kapálás:

A gyomosodás megelőzése olyan feladat , amelyet soha nem szabad alábecsülni az év folyamán. Távolítsuk el őket akár kapával, akár kézzel. Kerüljük a vegyszeres gyomirtókat, hogy megvédjük a veteményesünket. A gyomok kiirtásához, amire szüksége van, az pusztán néhány jó öreg praktika, amelyeket kombinálhatunk talajtakarással, amelyhez biológiailag lebomló fóliát használunk, vagy ami még jobb, természetes anyaggal is megtehetjük (pl. szalma). Egy kapa pedig lehetővé teszi, hogy felszakítsunk minden talajréteget, amelyben a gyomok megtelepedtek.

Paraziták:

Az ellenségek, amelyek április havában jelennek meg kertben jellemzően a levéltetvek, a krumplibogarak és a káposzta lepkék. Ellenőrizzük folyamatosan növényeink egészségét, hogy idejében tudjunk cselekedni! Vizsgáljuk meg az összes föld feletti részüket, különös ügyelve az olyan kritikus pontokra, mint a szár, az alsó levelek és a rügyek, hajtások.

A föld elrendezése:

Amennyiben az időjárás lehetővé tette, hogy korán vessünk el a magvakat és kiültessünk, érdemes egy kapa segítségével a növények körül összehúzni a talajt és kis domb-szerű, megemelt földet létrehoznunk a palántáink számára. Különösen javasolt ez az eljárás a télen elvetett krumpli esetében, de megtehetjük bármilyen más növénnyel is, amelynek magassága már eléri a 15 centimétert.

Karózás:

Használjunk fa vagy bambusz karókat, vagy hálót és rácsot ( a 2 méternél magasabbra növő zöldségek esetében), hogy megfelelő támasztékot biztosítsunk a felfelé növekvő zöldségeink számára úgy, mint a paradicsom, a borsó, vagy az uborka bizonyos fajtái. Röviddel azután, hogy kiültettük a növényeinket, vagy ha a palánták elérik a 15 centiméteres magasságot, szúrjunk le a földbe közel hozzájuk egy támasztékot. Amennyiben a későbbiek során szükséges, kötözzük őket a karóhoz, de ügyeljünk rá, hogy ne túl szorosan, és használjunk természetes rögzítő anyagot, mint például a kender.

Photo credit: Foter / CC BY-SA

Forrás: Grow the Planet