Termékek

Szabadszavas
kereső

2017. 04. 05.

A kóla használata a kertben

Akár szereted, akár nem, a Coca Cola jelen van az emberek mindennapjaiban az egész világon. A Coca Colát sokan az íze miatt isszák de számtalan más felhasználási módja lehetséges. A kólával tisztítani lehet a gyertyát és az autó motorját, csempe és WC tisztítására is használható vagy akár egy régi érmét vagy ékszereket is megtisztíthatunk vele. Érdekesség, hogy még a medúzák csípése is enyhíthető kóla segítségével! Nagyon úgy tűnik, hogy a kóla szinte mindenre felhasználható. Vajon akkor a kertben is használható? Tovább olvasva kiderül, mi mindenre használhatjuk a kólát a saját kertünkben is!

A kóla története

A kóla John Pemberton szövetségi ezredes nevéhez köthető. A polgárháború idején megsebesült és fájdalma enyhítésére morfiumot használt, ami függővé tette. Elkezdett kutatni más alternatív fájdalomcsillapító szerek után és küldetése során feltalálta a Coca Colát. Azt vallotta, hogy a Coca Cola kigyógyít számos betegségből, többek között a morfium függőségből. A többi pedig már történelem.

Mint kiderült a kóla egészség frissítő. De vajon jótékony hatással lehet a kertre is? Nagyon úgy tűnik!

A kóla megöli a meztelencsigákat?

Nyilván valóan a kóla kerti használata sok embernek nem újdonság. Sokan mérgezik a meztelencsigákat és vannak akik sörrel csábítják őket. De mi a helyzet a kólával? A kóla megöli a meztelencsigákat? Ugyan azon az elven működik, mint a sör. Csak tölts meg egy kisebb tálkát kólával és helyezd el a kertben éjszakára. A cukor odavonzza a meztelencsigákat, végül megfulladnak a savas közegben.


Nos, ha a meztelencsigáknál működik, akkor a többi kártevőt is elcsábíthatja a kóla. Csinálj egy Coca Cola csapdát a kártevőknek ugyan úgy, mint a meztelencsigáknak. Akár egy kis dobozos felbontott kólát is nyugodtan kint hagyhatsz a kertben.


A Coca Cola a csótányoktól és a hangyáktól is megszabadít! Ebben az esetben kólával kell lefújnod őket. Indiában a farmerek rovarirtó szerként használják a kólát, mivel jóval olcsóbb megoldás, mint a speciális rovarirtók. Habár, a cég tagadja, hogy lenne bármi más is, ami olyan hatékony, mint a rovarirtó szerek.

Kóla és a komposzt

Igen! A kólában lévő cukor vonzza a mikroorganizmusokat, hogy beindítsák a lebontó folyamatokat, az italban lévő savak pedig segítik azt. A kóla ténylegesen fokozza a komposztálási folyamatot, valamit nitrogént juttat a talajba, mely a növények fejlődéséhez nélkülözhetetlen agyag.

Sav kedvelő növények

Az alábbi növényeknél bátran használhatod a kólát. Önts egy kevés kólát a talajba a növények köré, így ez által csökkenni fog a talaj pH értéke.

  • gyűszűvirágfélék
  • tollbuga
  • bőrlevél
  • azálea
  • gardenia
  • magyal
  • rododendron/havasszépe

Próbáljátok ki ti is ezt a pár tippet, egy üveg kóla segítségével!

Forrás: Gardening Know How