Termékek

Szabadszavas
kereső

2017. 04. 19.

8 tipp - Kertészkedj okosan!

Új vagy a kertészkedésben? Mi segítünk! Íme néhány egyszerű tipp, mellyel csodálatos kis kertet varázsolhatsz magadnak!

1. Kezdd kicsiben!

A kisebb kert könnyebben kezelhető, de természetesen a „kicsi” az relatív jelző. Ha kisebb lépcsőkben haladsz, gyorsabban megtanulhatod az alapokat, pl. hogyan kezeld a gyomnövényeket, kártevőket és hogyan locsold megfelelően a növényeket. Amint több magabiztosságot és gyakorlatot szerzel, növelheted a terület nagyságát.


2. Komposztálj!

Alakíts komposzthalmot, valahol a kerted egy távolabbi részén. Egy évben legalább egyszer válassz le egy kisebb réteget az ágyásaidról és ültetéskor, keverd meg komposzttal. Természetesen boltokban is kapható komposzt, ha még nem vagy elég bátor saját komposzt készítéséhez.

3. Tartsd egészségesen a talajt!

Komposzttal egészségesen tarthatod a talaj, de vannak más dolgok amiket figyelembe kell venni:
Próbáld azt elkerül, hogy a kiépített kis kerted földjén sétálgatsz. Ugyanis, minden lépéssel összepréseled a talajt, így a gyökerek nehezebben fognak növekedni. Célszerű kialakítani ösvényeket a sorok vagy az ágyások között. Kerüld, hogy a nedves talajon dolgozol! Különben, amint megszárad, nehezen kezelhető és döngölt lesz a talaj. És végül, ne dolgozd agyon a talajt, főleg ne rotációs kapával. A jó talaj nem porhanyós!

4. Mulcsozz!

A mulcsozás talajtakarást jelent, mellyel megelőzhető a gyomok kialakulása, javítja a talaj tápanyag- és vízgazdálkodását, hőmérsékletét és szerkezetét. Tehát ha jót akarsz, mulcsozz mindent!


5. Locsolj helyesen!

Ne locsolj túl sűrűn, csak rövidebb időközönként! Különben a gyökerek lebegni fognak a talajfelszín közelében. Helyette, jó mélyen járja át a víz a talajt, hogy a gyökerek bátran növekedjenek a föld mélyébe. Ha időd engedi, mindig korán reggel kezdd a locsolást, így a növények leveleinek van ideje egész nap megszáradni. Így csökkenthetők a gombás megbetegedések is.


6. Őshonos növények

Az őshonos növényeket könnyebb termeszteni, kevesebb kártevő problémával jár és kevesebb plusz öntözést igényelnek.

7. Minimalizáld a gondozást!

Az eddigi javaslatokkal is már csökkentheted azt az időmennyiséget, amit kertben kell töltened.

De van még két fontos dolog:

Csökkentsd a műtrágyázást. Csak akkor ritkíts, ha szükséges.

A műtrágyázással és a megmetszéssel a növények puha, zamatos hajtásokat hoznak, amiket imádnak a bogarak.


8. Rendszeresen látogasd a kertet!

10 perc kerti sétával – mondjuk korán reggel egy csésze kávéval vagy rögtön munka után – szoros köteléket alakíthatsz ki minden egyes fejlődő növényeddel. Séta közben kitéphetsz pár gyomot vagy kiszúrhatsz egy növényt, amire ráfér egy locsolás vagy akár észreveheted a levéltetveket vagy az útnak induló meztelen csigákat. Ha minden nap megteszed ezeket az apró dolgokat, így hétvégére nem leszel elhalmozva kerti teendőkkel és több időd lesz más tevékenységekre.


Forrás: HGTV