Termékek

Szabadszavas
kereső

2015. 12. 29.

​7 tipp a téli veteményezéshez

A legideálisabb időszak a veteményeskerti munkához a tavasztól a nyár végéig tartó időintervallum, ezekben a hónapokban a környezeti feltételek és az időjárási viszonyok is kedvezőek számunkra (magas hőmérséklet, hosszú nappalok, stb.) a sikeres kültéri zöldségtermesztéshez.

A többi hónapban a kerti munkával töltött idő radikálisan lecsökken a hűvösebbre forduló időjárásnak köszönhetően. Pár egyszerű szabály betartásával, azonban az őszi és téli napokban is sok teendőt elvégezhetünk, így egész évben friss házi zöldséget termeszthetünk. Lássuk hogyan!


1. Téli zöldségek

A legfontosabb stratégiai pont, hogy olyan zöldségféléket válasszunk, amelyek ellenállónak mutatkoznak az alacsony hőmérséklettel szemben . Valójában több ilyen zöldség van, mint gondolnánk! Ezek közül bizonyos káposztaféléket emelnénk ki, amelyek különösen rezisztensek a hideggel szemben, ilyen a Savoyai káposzta, a Brassica oleracea, a bimbós kel és a fodros kel.

Szintén a téli szezonban is termő növények közé tartozik a fokhagyma, a hagyma és a póréhagyma, a spenót, a cikória, az articsóka, valamint a kárdi.


2. Korai fajták

A téli termesztéshez a korán termő fajták vetése javasolt. A megfelelő fajták kiválasztásával használhatjuk ki legjobban a csökkenő hőmérséklet és napos órák száma okozta kedvezőtlenebb környezeti feltételeket. Természetesen ez arra az időszakra vonatkozik, amikor a késő őszi és kora téli napok még nem olyan zimankósak, ekkor kell a legtöbbet kihoznunk téli veteményesünkből.


3. Talajtakarás

A talajtakarás segítségével kontrollálhatjuk a talaj nedvességét, csökkenthetjük a víz elpárolgását, de legfőképp megóvhatjuk a növényt a talaj menti enyhébb fagyoktól. Környezetvédelmi szempontból a legjobb talajtakarók a természetes anyagok , mint például a szalma, az avar, a fakéreg, de egyéb lebomló anyagokat is használhatunk, amelyek kukoricakeményítőből készültek.


4. Emelt magágyak

Egy egyszerű, de nagyon hatékony trükk, ha a magágyak magasabban helyezkednek el a talajhoz képest az őszi/téli hónapban, így megóvjuk terményünket a kitartó őszi esőzések okozta pangó víztől. A magágy legyen legalább 25 – 30 cm-re a talajszint felett, a felszíne pedig enyhén domború, így könnyebben elvezeti az esővizet.


5. Nem szőtt anyagok

Ezeknek az ipari termékeknek a jellemzője, hogy óvják növényeinket a hidegtől. Nagyon ellenálló, nem rothad, nem rojtosodik, valamint elegendő fényt, levegőt és vizet enged át, hogy zöldségeink megfelelően növekedjenek, ugyanakkor védelmet nyújt a hűvös szelektől, és csökkenti a hőmérsékleti ingadozást. Ezen tulajdonságoknak hála, a zöldségtermesztést akár a hidegebb hónapokban is folytathatod.


zöldségek fóliasátorban

6. Fóliasátor

A fóliasátor előnye nemcsak az, hogy tetszőleges méretben kialakíthatjuk, hanem az építés költségei jóval alacsonyabbak, mint az üvegház esetében. Lehet akár egy méteres, akár még 2 méternél is magasabb, egy fóliasátor összerakásához nem kell szakembernek lenned.

7. Üvegház

Az üvegház segítségével a zöldségtermesztést még a legfagyosabb téli hónapokban sem kell szüneteltetned; mind a fűtött, mind a fűtetlen elegendő védelmet nyújt a zöldségek többségének.


A téli veteményezésről további érdekességeket olvashatsz december eleji cikkünkben, jó munkát!

Photo credit: Foter / CC BY-SA

Forrás: Grow the Planet