Termékek

Szabadszavas
kereső

2015. 02. 18.

7 szabály a köztes növénytermesztésre

Ugyanazon a földterületen több különféle növény is termeszthető és vethető, ezekkel az apró odafigyelést igénylő praktikákkal helytakarékosan és kreatívan rendezheted be a kertedet. Mindenekelőtt tudnod kell, hogy a szabályokat pontosan kell követned, annak érdekében, hogy a tökéletes növénykombinációk folytán optimális végeredményt kapj.

Köztes zöldségtermesztés

1) Vigyázz az egy botanikai családba tartozó növényekkel!

Nem ajánlatos például a paradicsom, a padlizsán, a paprika és a burgonya együttes termesztése, aminek két fő oka van. Az egyik, hogy ezek a növények azonos táptalajt kívánnak, ezért együttes termesztésük során a talaj gyorsan kimerül tápanyagraktáraiból. A másik ok az, hogy az azonos családba tartozó növények általában azonos „nem kívánt vendégeket”, azaz kártevőket vonzanak, így ezek koncentrációja olyan fertőzöttséget okozhat a zöldségágyban, amely nehezen, vagy egyáltalán nem szüntethető meg.

2) Szükségletek figyelembevétele

Amikor több azonos, speciális növényt termesztesz egy időben és egy helyen, nyilvánvaló, hogy ugyanazon ágy talaját használják. A palántáknak, amelyek egyazon követelményeket igénylik, a növekedés szakaszában kiemelten fontos a megfelelő víz és tápanyag biztosítása, amely megkönnyíti fejlődésüket. Ebből következik, hogy abban az esetben, ha a növények különböző szükségletekkel bírnak, – akkor a különböző tápanyagok is okozhatnak kárt - felborulhat az egyensúly és hátrányos irányba sodorhatja a növekedést.

3) Helyezz hangsúlyt a gyökerekre is!

Nem minden gyökér fejlődési üteme ugyanolyan, és nem minden gyökér bír azonos kondíciókkal, némely a mélyebb rétegeket, míg mások a felszínközeli talajt kedvelik. Vannak gyökerek, amelyek kis helyigényűek, de olyanok is vannak, amelyek nagyobb területet igényelnek. Amit a gyökér szempontjából érdemes betartani a köztes növények termesztése során az az, hogy érdemes olyan tápanyagot használni, amely a földfelszíni és a mélyebb rétegekbe is eljut. A különböző mélységekben használt tápanyagokkal elkerülhető a növények „versenyzése” a talaj tápanyagdúsabb területeiért és a térkihasználásuk is kedvezőbb lesz.

Köztes zöldségtermesztés fortélyai

4) Vedd figyelembe a földfelszín feletti részeket is!

Egy másik nagyon fontos tényező a növények föld feletti része, amelyet érdemes megvizsgálni. Szem előtt kell tartani a növények fényigényét, mivel vannak, olyan egyedek, amelyek magasra kúsznak - akár karó igénybevételével - és vannak olyanok, amelyek a földfelszín közelében maradnak, de az sem szerencsés helyzet, ha összenőnek. Két helyzet alakulhat ki a vegyes magasságú növények összeültetésekor. Az első, a szerencsésebb, amikor a magasra növő növény a fényigényesebb, míg az alanyosan lévő az árnyékkedvelő így nem okoz akadályt a szintkülönbség. A másik helyzet, amikor a fényigényük fordítottan működik, azaz amikor a fénykedvelő növény az alacsonyabb, ilyenkor nem lesz sikeres az összeültetés.

5) Nem egyszerre növekvő növények

Amennyiben gyorsan növő fajok vannak kombinálva lassan növőkkel úgy ez optimális párosítás, mivel mind a kettőnek van elég helye a fejlődéshez. Ezzel a technikával el lehet kerülni a növények versengését a táptalajért.

6) A hüvelyes növények gazdagítják a talaj tápellátását

A hüvelyesek gyökereire jellemző, hogy könnyen feltöltik a talajt speciális baktériumokkal (ún.: nitrogén fixálókkal). Ez a kapcsolat felelős egy különleges vegyi átalakításért, amely lehetővé teszi, hogy nitrogén halmozódjon fel a levegőből a gyökerek körül. Tehát az összeültetés során azért érdemes hüvelyeseket is használni, mert dúsítják a talaj nitrogénszintjét, amely az egyik legfontosabb tápanyag a növényvilágban.

7) Használj riasztó fajokat!

Számos riasztó faj létezik, amely nagyon hasznos a konyhában, de fontos szerepet tölt be a kültéri termesztés során is. Taszító növénynek azokat a növényeket nevezzük, amelyek nem kedveznek a „nem kívánt vendégeknek”, a kártékony rovaroknak. Az ilyen növények közé ültetve más fajoknál megakadályozzák a paraziták elszaporodását, így optimális környezetet teremtve növekedésükhöz. A legkézzelfoghatóbb példa a répa és a hagyma együttes termesztése, mivel a hagymalepke nem bírja a sárgarépa szagát, így távol marad attól a területtől, ahol sárgarépát termesztenek.


Reméljük a cikk hatására te is kedvet kaptál ahhoz, hogy kiaknázd a köztes növénytermesztésben rejlő lehetőségeket, további hasznos információkért tekintsd meg többi blogbejegyzésünket is!

Photo credit: Foter / CC BY-SA

Forrás: Grow the Planet