Termékek

Szabadszavas
kereső

2016. 11. 09.

7 dolog, amit a lehullott falevelekkel csinálhatsz 1.rész

Ess neki, kotord össze és ugorj bele! Ez még mindig nagyon jó móka! A levelek számtalan céllal lehetnek az udvaron vagy a kertben. Akár még a házadat is kihangsúlyozhatja. Kotord össze és használd ingyenes, fenntartható igazi kerti kincsként!

1. KOMPOSZT

A falevelek a legjobb „barna” vagy szén hozzávalók a komposzthalmodhoz. Rétegeld a kerti takarításkor gyűjtött „zöld” kerti hulladékok közé. Még gyorsabban komposztálódik, ha kisebb darabokra szedeget szét, de ez nem kötelező. Ha túl sok levél van, amit eldolgozhatsz a komposzthalomban, akkor a fennmaradó leveleket tedd el nyugodtan tavaszig. Ugyanis tavasszal még több zöld dolog akad majd, amit felhasználhatsz a komposzthoz.

2. LEVÉL HUMUSZ

A levél humusz, nem hangzik túl jól, de varázslatos dolgokat képes művelni a kerti földdel. A levél humusz egy omlós, komposzt szerű termék, ami akkor keletkezik, amikor a leveleket saját maguktól hagyjuk lebomlani. Ez teszi az erdőket, olyan földessé. A levél humusz nem ad olyan sok tápanyagot a földnek, de javítja a szerkezetét, igen nagy mértékben javítja a víztartó képességét is. És még az egészséges talajhoz fontos és hasznos organizmusokat is vonzza.

3. MULCS

A levelekből kiváló mulcs készíthető, ami elnyomja a gyomokat és közben lebontja és táplálja a talajt. Javasolt először kisebb darabokra tépkedni a leveleket. A sűrűbb nedves levélréteg ugyan is egy szolid szőnyeget alkot, ami elzárja a levegő és a víz útját, hogy a talajba jusson. Viszont ha széttépkeded a leveleket, egy levegős párnát formál, ami szép lassan lecsillapodik.
Figyelem! A széttépett leveleket könnyebben szétfújja a szél, egy szelesebb őszi napon. Locsold le őket, mielőtt széttépkednéd, így hosszabb ideig maradnak majd egy helyben.

Következő blogunkban lesz, majd szó a további javaslatokról: szigetelőanyag, táptalaj javító stb.
Addig is jó munkát kívánunk a kerti teendők mellé, és ne feledjék a faleveleket ne dobják ki!

Folytatás hamarosan: (7 dolog, amit a lehullott falevelekkel csinálhatsz 2.rész)

Forrás: About Home