Termékek

Szabadszavas
kereső

2017. 05. 03.

4 gyakori probléma ültetéskor / hogyan kerüld el ezeket!

Ha az ember saját maga ültet növényeket, az egy egyszerű és szórakoztató tevékenység, amivel nagyszerű kertre tehet szert. De vannak sajnos gyakran előforduló problémák, amik könnyen elronthatja az ember kezdeti lelkesedését.

1. hiba: Túl mélyre ültetjük a magokat

Azok a magok, amelyek túl mélyre kerültek, lehetséges, hogy nem kezdenek el csírázni. Ám ha még is, akkor sem lesznek hosszú életűek, ellentétben azokkal, melyek a megfelelő mélységre lettek ültetve. Szerencsére ez könnyen elkerülhető probléma. Minden vetőmag tasakján szerepel az adott mag ültetési mélysége. Sokunk nem olyan jó becslő, ha mélységnek mondjuk 6,5 mm vagy 1,5 mm van megadva a tasakon. Könnyen készíthetsz egy egyszerű mérőeszközt, egy vékony bambusz szálból, vagy ágból. Rajzolj rá jelöléseket, majd szúrd le a földbe az adott mélységig.


2. hiba: Hagyjuk, hogy kiszáradjon a föld

Ez elég gyakori hiba. Mindenki nagyon elfoglalt, így könnyen elfeledkezünk a magokról megfelelően gondoskodni, mikor őrültekháza van. A legjobb tanács, hogy minden nap ellenőrizd a talajt, még akkor is, ha úgy gondolod nem kell locsolnod. Így napi rutinnál válhat az ellenőrzés, és ha minél gyakrabban teszed ezt, annál kevesebbszer fog előfordulni, hogy kiszárad a termőföld.


3. hiba: Tervezés hiánya

A legfontosabb, hogy mindig tudd mennyit szükséges ültetned. Elég csábító tud lenni, hogy egy teljes tasaknyi vetőmagot felhasználj úgy, hogy ne pazarolj el egyet sem. De melyik a legnagyobb pazarlás: eldobsz pár magot, vagy időt szakítasz, földeled, öntözöd, és plusz energiát fektetsz olyan növényekre, melyekre nincs szükséged és végül elpusztulnak, mert nem voltak meg a megfelelő feltételek a kertedben, hogy mindet segítsd? A tervezés egyszerű dolog és sokkal több időt spórolsz meg magadnak. Nem kell részletes tervrajzot készítened a kertedhez, ha csak nem szeretnéd. De figyelembe kell venned a rendelkezésedre álló területet és ezt a területet az arra alkalmas egészséges növényekkel kell megtöltened. Például a zöldségeket ültetsz, egy 120 x 240 centiméteres területre, ne számíts arra, hogy elültetsz majd 10 paradicsomot, pár zsenge tököt, plusz fejes salátát stb. erre a helyre. A vetőmagok tasakján mindig feltüntetik pontosan mekkora hely kell az adott növények, és azt is, hogy mekkorára fognak megnőni.


4. hiba: Nem a megfelelő mag ültetése bizonyos helyre

Amikor ültetésbe kezdesz, fontos azt figyelembe venni, hogy számos növénynek az a legjobb, ha egyenesen a kertben veted el. A répát és a retket, nem ajánlott bent elkezdeni ültetni, mert nem igazán szeretik a későbbi átültetést. Ilyenek még a saláta, a cékla, a mángold, a spenót, az uborka és a kukorica. A körömvirág, a napraforgó és a rézvirág is rendkívül alkalmasak kültéri termesztésre. Ha elkerülöd a fent említett problémákat, több sikerélményed és több tered lesz, valamint sokkal szórakoztatóbb elfoglaltság lesz a vetőmagok ültetése.


Reméljük segíteni tudtunk a tanácsokkal, mindenkinek kellemes időtöltést kívánunk a kertben!

Forrás: The Spruce