Termékek

Szabadszavas
kereső

2016. 02. 20.

3 tuti tipp nagyvárosi kertészeknek

1 tipp: Vetés

Ha szeretnénk megbizonyosodni arról, hogy vetőmagjainkat a megfelelő mélységben vettettük el, arra a legbiztosabb eljárás, ha a mag méretével megegyező vastagságú földréteget használunk a takaráshoz, azaz 5 milliméter nagyságú mag esetében 5 milliméter vastagon fedjük el földdel. Egyszerű, de ugyanakkor igencsak hasznos praktika…


2. tipp: Organikus módszerek és elővigyázatosság

Az erkélyen nemcsak a zárt térrel és a korlátozott lehetőségekkel kell számolnunk, mint hátrányokkal a veteményeskerthez képest, hanem egyéb tényezőkre sem árt felkészülni, mielőtt belevágnánk az erkélyen történő zöldségtermesztésbe.

A „jótékony” rovarok nagyvárosi házakban (különösen, ha az emeleten laksz) jóval kisebb számban fordulnak elő, mint kártékony társaik. A paraziták egyik percről a másikra megtámadják az útjukba eső növényt, ami – ha nincs szerencséd – éppen a te erkélyeden található. A megelőzés éppen ezért nagyon fontos, használjunk természetes rovarriasztókat, illetve olyan növényeket is vethetünk, melyeket az egyes kártevők kifejezetten nem szívlelnek.

Ha mégis megtörténne a baj, ügyeljünk arra, hogy az erkély és a lakásunk között legyen egy lábtörlő, vagy tisztítsuk meg a cipőtalpat a lakóterületre lépés előtt, így elkerüljük, hogy lárvákat, vagy petéket jutassunk be a lakásunkba.

Mindig tartsuk tisztán a nyeséshez használt metszőollót, vagy ollót, ezekkel az eszközökkel betegséget terjeszthetünk növényeink között.

Mivel egy balkonládában a növények számára limitált a rendelkezésre álló tér, könnyen előfordulhat, hogy a növekvő zöldségeink gyökérzete összeér, sőt összefonódik. Épp ezért, ha többféle növényt szeretnénk egy cserépben nevelni, előtte nézzünk utána az egyes fajták növekedési ciklusának és igényeinek, valamint a javasolt vetési/ültetési távolságnak.

Egy igazán környezetbarát kerti szerszám is segítségünkre lesz a kerti munkában: a kezünk. Bizonyos esetekben természetesen javasolt a kesztyű használata, ha szúrós, vagy fertőzött növényt veszünk kezelésbe, de alapesetben nem árt, ha puszta kézzel is megvizsgáljuk a talajt, morzsolgatjuk, ugyanis így könnyebben észrevehetjük, és előbb közbeavatkozhatunk, ha a helytelen gondozás vagy betegségek miatt probléma lép fel.

Ha az egészséges táplálkozás elveit szem előtt tartva olyan zöldségeket szeretnénk termeszteni, amelyek teljes egészében vegyszermentesek, olyan termékeket és trágyákat használjunk, amelyek organikusak, illetve az esetlegesen fellépő fertőzésekkel szemben is természetes módon védekezzünk, erre például kiváló az áztatott csalánkivonat.

Ha az erkélyünk közelében nagy a forgalom, olyan zöldségeket részesítsünk előnyben, amelyek tisztítása könnyen elvégezhető, vagy termésüket a föld alatt érlelik.

3. tipp: Öntözés

Nem probléma, ha csapvizet használunk az öntözéshez, de ügyeljünk arra, hogy ha 24 óránál tovább állnak növényeink ilyen folyadékban, akkor hosszabb távon a klór károsíthatja őket. Ha tehetjük, gyűjtsünk inkább esővizet az erkélyünkön, és azt használjuk az öntözéshez.

Ne maradjon pangó víz a cserép aljában, különösen nyáron figyeljünk arra, hogy a növények fokozatosan szívják fel a vizet. A túlöntözés és a pangó víz a zöldségek gyökérzetét is megviseli, valamint vonzza a szúnyogokat.

Photo credit: Foter / CC BY-SA

Forrás: Grow the Planet