Termékek

Szabadszavas
kereső

2016. 05. 25.

15 kreatív ötlet paradicsom termesztéshez!

Termeszd meg saját ízletesen csábító paradicsomodat és spórold meg pénzed! Íme 15 ötlet a paradicsomok elültetéséhez.

1.Ketrec

Az egészséges paradicsom palánták lehetnek burjánzóak vagy felfelé kúszó növények is. Ültesd ketrecbe vagy lugashoz. Minél távolabb legyenek a paradicsomok a földtől, így könnyebb lesz majd szüretelni. Paradicsom palántákhoz kiváló galvanizált drót ketrec egy gyors és könnyű megoldás lehet.


2.Megerősítés

Egy erős megerősítő drótból kiváló erős ketrecet készíthetsz. A drótból készíts 150 cm hosszú és 45 cm átmérőjű hengert. A levágott végeket fedd át és kösd egybe őket, hogy ketrecet alkossanak.


3.Spirális karók

Művészi érzéket adhatsz konyhakertednek spirális karókkal. Használd a spirált önmagába vagy drótketreccel. Csavard a paradicsom palánta fő hajtását a spirál gyűrűi köré. Biztosítsd a szárat a karóhoz lazán egy kötözővel vagy egy kis anyagdarabbal.


4.Takard be!

Csomagold be a drótháló hengert tiszta polietilénnel. A dróthenger támogatja a növény, a borítással pedig egy mini üvegházként működik majd. A nyár melegével távolítsd el a borítást a dróthengerről, hogy a szüretelés könnyebb legyen, levegő jusson a növény levelei közé és csökkentse a betegségproblémákat.


5.Létra a sikerhez

A létraszerű ketrecek 1x2-es deszkákból csinos kinézetet adnak kertednek. Használj rothadás ellenálló fát, mint például a cédrus vagy a vörösfa. A keresztező darabokat egyformára vágd (35-45 cm hosszúra, attól függően mekkora ketrecet szeretnél), az álló részeket pedig 120-150 cm hosszúra. Az alját 15-30 cm mélyen fúrd a talajba, hogy megakadályozd, hogy a tornyok erős szélben inogjanak.


6.Indián sátor

Építs sátrat 5-8 cm átmérőjű suhángból vagy bambuszból. Használj 4 darabot külső keretként és egyet belülre tartó oszlopnak. Extra stabilitásként két szinten erősíts keresztező darabokat középre.


7.Facölöp

Rögzítsd lazán a növény fő szárát egy facölöphöz kötözővel. Ez a technika paprika palántákhoz is tökéletes. Ahogy a paradicsom egyre magasabbra nő, a magasabb részeket is kötözd a rúdhoz. Mielőtt 15 cm magasra nőnek az oldalsó ágakat távolítsd el, úgy hogy lecsíped őket.


8.Kerítsd be!

A láncszemes kerítés szilárd támogatást nyújt a kúszó paradicsomoknak. Kezdeti fázisban a szárat át kell szőnöd a kerítés szemein, majd később ahogy nőnek már megtalálják saját növekedési irányukat a kerítés hálóján keresztül. Használj egy már meglévő kerítést, vagy csinálhatsz egyet kifejezetten a paradicsomoknak is.


9.Levegőakrobatika

Ez a fa paradicsom lugas egy öreg televízióantennára emlékeztethet. Nagyszerű ötlet, hogy stílust vigyél a kertedbe. 10 átlós kar van rögzítve egy központi tartó oszlophoz. Hosszanti irányban az oldalsó részekhez rögzíts még egy cölöpöt, hogy stabilan álljon a lugas. Ha van otthon gyümölcsösöd nyugodtan használd ezt a technikát szőlőknél, almafánál, körtefánál.


10.Támaszkodj rám!

Két drótháló panel egymásnak döntve kiváló támasztékot nyújt egyszerre két paradicsompalántának is. Ültess kúszó paradicsomot a panelok aljához. Kötözd össze a két panelt a tetejénél, hogy stabilan álljon.


11.Kötözd ki hosszában

Ha limitált hellyel rendelkezel, próbáld ki a zsinórlugast! A zsinór alsó végét rögzítsd egy facölöphöz, ami a földbe lett döngetve. Egy csavar szemet felül fúrj a gerendába. Jó feszesen nyújtsd meg a zsinórt a talajkaró és a csavar szem között. Segíts a paradicsomoknak megmászni a zsinórt, azzal hogy lazán odakötözöd a fő szárat.


12.Formális érzék

Egy kis formalitást vihetsz a kertedbe azzal, hogy a paradicsomokat egy obeliszkbe termeszted, ami egy kúp alakú dekoratív támogatást nyújt növényednek. A vonzó konyhakerthez kell 4 összeillő paradicsomos obeliszk középen elhelyezett ágyáson, ami egyensúlyt hoz létre.


13.Cserép

Paradicsom termesztéshez a dekoratív cserepek ideálisak az udvaron vagy akár az erkélyen is. Ha nagyobb tartót használsz, mint például egy hordó, szinte minden paradicsom fajta megfelelő lehet. Ha kisebb cserépben termesztesz paradicsomokat, akkor inkább a törpe fajtákból válassz.


14.Fakeretbe csomagolva

Használd a képzeleted, hogy vonzóbbá varázsold paradicsomtermesztéshez használt tartóidat. Ezek a farekeszek terepszövettel béleltek, ami megakadályozza, hogy a föld kiszóródjon a réseken keresztül. Próbáld ki, hogy a paradicsom mellé bazsalikomot ültetsz. Így egy fantasztikus mediterrán konyhakert kombinációt létesíthetsz.


15.Csak hagyd lógni!

Eleged van, hogy le kell hajolni vagy görnyedni paradicsomszüreteléskor? Termeszd őket a levegőben lógó kosárkákban! A kisebb fajták alkalmasabbak a tartókban való termesztéshez, amit termést hoznak lefele függönyszerűen fognak lógni.


Válaszd ki a neked legszimpatikusabb paradicsomokat nálunk és használd az itt leírt tippeket!

Forrás: Better Homes And Gardens