Szerelem gomba (Love) /Gombaspóra/

Szerelem gomba (Love) (3980)

Hogyan termesszünk Szerelem gombát fatörzsön? Gombát termeszteni fán nagyon egyszerű és bővíti természetes környezetünk szépségét. A csomag gombaspórát tartalmaz. A módszerrel (lásd: lentebb) ezeket a gombákat majdnem minden kerekebb levelű fán termeszthetjük, bár a nyárfa és a fűzfa a legmegfelelőbbek. Tűlevelű fát sose használjunk!

  • Oltás a szendvicsmódszerrel:egy 40-50 cm hosszú és 15 cm átmérőjű egészséges zőld fatörzset használjunk, hosszanti irányban hasítsunk ketté. Szórjuk szét a gombaspórát egészen a vágott felszínen, hogy teljesen befedje azt. Majd a két részt illeszük össze, mint egy szendvics és zsineggel erősítsük meg. Egy csomag száraz spóra elég 1-2 fatörzshöz. Minnél több spórát használ annál biztosabb lesz a végeredmény. Az oltást egész évben bármikor végezhetjük, bár április és október között a legideálisabb.
  • A spóra szétszórása a fába:helyezzük a „faszendvicseket”, amiket előkészítettünk, egy meglehetősen nagy zacskóba, amit lazán zárjunk le. Garázsban vagy pincében tároljuk, két hónapon beül a spora teljesen szét fog terjedni a fán (idális hőmérséklet 25-28°C). Vegyük figyelembe, hogy nagyon könnyű megfertőzni a komposztot és ez rosszul hat majd a végső hozamra. Tiszta területen, tiszta kézzel és tiszta eszközökkel oltsuk be és készítsük elő a fát!
  • Elhelyezés termesztésre és szedésre: A hely, amit a „gombakertnek” választunk, legyen nyírkos, árnyas és széltől védett terület. Vegyük ki a még összekötözött faszendvicseket a zacskóból és tegyük a földbe vízszintesen úgy, hogy a hasadás legyen felül. Fedjük be földdel, hogy csak a hasadás legyen látható. A gomba a tavaszi és az őszi esővel fog majd előbújni. Több gomba termeszthető, ha nedvesen tartjuk a „szendvicseinket” a növekedési fázisban. Általában három egymást követő évben lehet majd a gombákat leszedni. Beoltott nyárfán és fűzfán 3-6 hónappal a földbe ültetés után kezdenek el megjelenni a gombák. Természetes állapotban ősszel és tavasszal is tudjuk majd szedni a friss gombákat.
Sajnos a termék jelenleg nem elérhető.